Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izostala očekivana rasprava o financijama riječkih gradskih tvrtki

21.09.2017.

17:16

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako se na sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke trebalo raspravljati o financijskim izvješćima o tvrtkama i društvima Grada Rijeke, predlagatelj rasprave, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te je točke povukao s dnevnoga reda - pa je sjednica naglo završila.

Sjednica je započela uobičajenim aktualnim satom. "Ako je na Preluku buvljak ruglo, kako će onda taj buvljak utjecati da slika grada Rijeke bude ljepša?", pitao je vijećnik HDZ-a Josip Ostrogović, na što je Obersnel odgovoriio da je teško svih zadovoljiti. "Ovo je samo pokušaj da vidimo kako će sve to skupa funkcionirati", pojasnio je gradonačelnik. Ljiljana Cvjetović iz stranke umirovljenika pitala je zašto su usluge "Čistoće" poskupjele za 108 posto. Obersnel je objasnio da je poskupljenje rezultat povećanih troškova odvoza i sanacije otpada na Marišćini. Zvonimira Peranića iz Mosta, koji je u medijima pokrenuo temu upitnog financiranja projekta Rijeka EPK, pitao je gradonačelnika kako su odabrani oglašivači i marketing. "Pa, kako se radi o aktivnostima koje je provodila tvrtka Rijeka 2020, a jednim dijelom do početka funkcioniranja te tvrtke i izravno Odjel za kulturu Grada Rijeke, ne mogu vam u ovom trenutku dati točan odgovor, ali dobit ćete ga pismenim putem", odgovorio je gradonačelnik.

Očekivala se maratonska sjednica, koja je ionako počela kasno, u podne. No, nakon što je Gradsko vijeće postiglo konsenzus oko toga da se smještaj djece u dječjim vrtićima čiji je osnivač i vlasnik Grad Rijeka izjednači sa smještajem djece u privatnim vrtićima, očekivala se rasprava oko financija komunalnih društava - ali je gradonačelnik te točke "skinuo" s dnevnoga reda.

Naime, neki su vijećnici zahtijevali da se o svakome komunalnom društvu raspravlja pojedinačno, dok su neki smatrali da se o svima treba rapravljati zbirno, pa je Vojko Obersnel odlučio odustati od te rasprave, budući da je, kako je rekao, ionako bila njegova dobra volja da te teme uvrsti u dnevni red kao predlagatelj.

"Ne postoji zakonska osnova po kojoj ja moram dostaviti izvješća o poslovanju komunalnih društava i ostalih tvrtki čiji je većinski vlasnik Grad Rijeka, a kako se ne možete dogovoriti oko procedure, ja sve te točke povlačim s dnevnoga reda", rekao je Obersnel. Dodao je kako su ionako ta izvješća dostavljena Fini. Tom odlukom izbjegnuto je političko prepucavanje o temi "Čistoće", Trgovačkog društva Rijeka 2020, Razvojnoj agenciji Porin, "Autotroleju", "Energu" i svim ostalim društvima o kojima je već u javnosti bilo oprečnih stavova vlasti i oporbe. Javlja Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.