Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izvrstan opatijski turistički srpanj: više dolazaka i noćenja nego lani

03.08.2015.

17:13

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Turistički srpanj u Opatiji je opravdao očekivanja – zabilježeno je 11 posto više dolazaka i 13 posto više noćenja u odnosu na lanjski sedmi mjesec.

Pri tome su čak 94 posto noćenja ostvarili inozemni gosti (bilo ih je 12 posto više), ali i naizgled skromnih 6 posto domaćih noćenja krije porast od čak 21 posto više domaćih turista nego u srpnju lanjske godine.

Opatijski gosti i dalje preferiraju smještaj u hotelu (72 posto), no prava je atrakcija privatni smještaj – u njemu je ostvareno 26 posto noćenja, što je 25 posto više u odnosu na prošlogodišnji srpanj.

Najviše je turista stiglo iz Njemačke (15 posto), a ostvarili su 27 posto više noćenja nego lani. Brojniji su ove godine i Austrijanci (27 posto više dolazaka), a treće mjesto zauzeli su gosti iz Mađarske (imali su 25 posto više noćenja nego lani). Talijana je bilo pet posto više nego tijekom lanjskog srpnja.

Prema podacima opatijske Turističke zajednice, ukupno je u prvih sedam mjeseci ove godine Opatiju posjetilo gotovo 220 tisuća turista – 13 posto više nego u istom razdoblju lani, a ostvareno je 12 posto više noćenja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.