Hrvatski radio

Radio Rijeka

Izvrstan prvi kvartal Brodogradilišta "Viktor Lenac": prihodi veći za 83%

07.05.2017.

11:02

Autor: T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za čak 83 posto porasli su prihodi Brodogradilišta "Viktor Lenac" u prvome kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje lani. Riječki škver uprihodio je 122,2 milijuna kuna, a dobit nakon oporezivanja iznosi 6,2 milijuna kuna, priopćili su iz" Lenca".

Dokovi u Martinšćici su puni, javljaju iz Marketinga "Viktora Lenca". Intenzivno se radi na modernizaciji zapovjednog broda američke 6. flote "USS Mount Whitney". Taj bi posao trebao biti dovršen do sredine ljeta i riječkom škveru donijeti prihod od tridesetak milijuna američkih dolara. Za Američku ratnu mornaricu dovršava se i preinaka islandske ribarice "Atlantic Navigator", koja bi u drugoj polovici svibnja trebala isploviti prema obalama Mauritanije, gdje će se pridružiti sezoni lova na skuše. 

U prvom je kvartalu u najvećemu hrvatskom remontnom brodogradilištu odrađeno i 17 standardnih remontnih poslova te započeto osam novih projekata. Ponovno se očekuje dolazak dva do tri ruska tankera na ugradnju sustava za pročišćavanje balastnih voda, za što su se u "Lencu" specijalizirali prošle godine kada su obavili tri takva projekta.

"Situacija na brodarskom tržištu je takva da brodari žure obaviti remonte do 1. rujna ove godine, kako bi odgodili obavezu ugradnje sustava za pročišćavanje balastnih voda za pet godina. Po upitima klijenata vidimo da će ljeto biti vrlo intenzivno, no zadnji kvartal bi mogao biti poprilično tih", kaže predsjednik Uprave Aljoša Pavelin.

Nakon lanjskog poslovanja s gubitkom, ovogodišnje je dobre poslovne rezultate "Lenac" ostvario usprkos recesiji na brodarskome tržištu i snažnom pritisku konkurencije. "Situacija na tržištu je ista za sve sudionike pa ona nije i ne može biti opravdanje za poslovni rezultat. Treba se znati prilagoditi, odnosno raditi i upravljati troškovima na način koji će osigurati pozitivan rezultat", naglašava Pavelin.

U "Lencu" sad imaju novu robotsku UHPW tehnologiju, a u prvom ovogodišnjem kvartalu nabavili su statički frekventni pretvarač, nove viličare, sustav za distribuciju tehničkih plinova te obnovili zastarjelu proizvodnu opremu. No, sve se više govori i o potrebi ozbiljnijeg investicijskog ciklusa kojim bi brodogradilište dodatno ojačalo svoju poziciju i osiguralo budućnost, priopćili su iz Marketinga Brodograilišta "Viktor Lenac".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.