Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jadranovo ima muzej: "Kućica od ribari"

18.07.2015.

20:25

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jadranovo je dobilo svoj prvi muzej - "Kućicu od ribari". Riječ je o izložbenom muzejskom postavu smještenom u ribarskoj kućici u uvali Perčin u kojoj su stoljećima stanovnici Svetog Jakova, današnjega Jadranova, lovili tune i istezali mreže potegače.

Tijekom ljeta "Kućicu od ribari" možete rezgledati svakodnevno od 9 do 11 i 18 do 21 sat.

Ribarska kućica u kojoj je smešten muzej, izgrađena je za potrebe tunolova 1878. godine. Radove je financirao Stanko Mažić, zakupnik tunere, o čemu svjedoči uklesani natpis iznad ulaza. 

Iako je prostor skučen, u "Kućici od ribari", u skladu sa suvremenom muzeologijom, uspjeli smo audio i video zapise i predmete povijesti ribarstva uklopiti u jednu etnografsku priču, kaže kustosica Muzeja grada Crikvenice Tea Rosić.

"No, to je tek početak budući da imamo dugoročne planove vezane uz ovaj prostor. Namjera nam je cijelu uvalu revitalizirati za tunolov, naravno u pokaznom, turističkom smislu. Organizirati radionice za djecu, zapravo posjetiteljima i mlađim naraštajima pokazati kako se to nekad živjelo uz more, s morem, od mora te time obogatiti turističku ponudu Jadranova i Crikvenice," tumači Rosić.

Uvala Perčin je jedna od četrdesetak povijesnih lokacija jedinstvenog načina tunolova u Hrvatskome primorju i Kvarneru, koji je, uz ribolov sitne plave ribe, obilježio razvoj ribarstva ovoga dijela Jadrana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.