Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jadranski sindikat: Vlada u petak mora odlučiti o Uljaniku i 3. maju

13.03.2019.

11:22

Autor: Hina

Boris Cerovac (Foto: Duško Marušić / Pixsell)

Boris Cerovac (Foto: Duško Marušić / Pixsell)

Foto: - / -

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac u pismu premijeru Andreju Plenkoviću traži da Vlada u petak donese odluku o Uljanikovim društvima i 3. maju te o prihvaćanju programa restrukturiranja i odobravanju kredita za privremeno financiranje.

Reagirajući na sastanak koalicijskih partnera, premijeru Plenkoviću se otvorenim pismom obratila i predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić. Tvrdi da nije obranio ministra Horvata koji se zalaže za rad i brodogradnju, i poziva ga da konačno donese odluku o opstanku i restrukturiranju 3. maja i Uljanika.
"U protivnom, imam pravo sumnjati da je sve bio igrokaz i da je Uljanik žrtvovan za nekretninski biznis", piše, uz ostalo, Cvitić. (SV)

"Nema više nikakvih opravdanja o strane Vlade, koalicijskih partnera i saborskih zastupnika da se poigravaju životima građana, radnika Uljanika i 3. maja. Među sadašnjim članovima Vlade i saborskim zastupnicima nalaze se upravo oni koji su donosili odluke o brodogradnji i svojim nečinjenjem, zajedno s odlukama Uprava i Nadzornog odbora, doveli brodogradnju u ovo negativno financijsko poslovanje", ustvrdio je Cerovac.

U pismu je podsjetio da je Jadranski sindikat u više navrata tražio da državne institucije izađu na teren te pokrenu postupak protiv onih počinitelja koji su na protuzakonit način doveli Uljanikova društva u negativnu bilancu. 

"O glasanju na sjednici obavijestite javnost da se zna poimenično koji to član Vlade, koalicijskih partnera podržava hitan spas radnika, Uljanika i 3. maja, a koji to član Vlade preuzima na sebe odgovornost za gašenje brodogradnje, osiromašivanje građana, njihovo tjeranje iz Hrvatske, obolijevanje, pa sve do samo oduzimanja života koje se posljednjih dana čuje", napisao je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac

Još jednom je upozorio premijera Plenkovića da radnici Uljanikovih društava nisu dobili razliku plaće od minimalca do punog iznosa za rujan, listopad i studeni te da nisu dobili nikakvu isplatu za prosinac te siječanj i veljaču.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.