Hrvatski radio

Radio Rijeka

Više od stotinu pomoraca Jadrolinije prosvjeduje u Gaženici

10.03.2022.

14:58

Autor: HRT, Hina

Jadrolinija

Jadrolinija

Foto: MORE / HTV

U zadarskoj luci Gaženici održan je prosvjed članova Samostalnoga strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije. Nezadovoljni su obračunom plaća i prekovremenih sati, a tvrde i kako je flota koja povezuje obalu s otocima zastarjela. 

Njihovi predstavnici sindikata poručili su kako o Nacionalnom kolektivnom ugovoru pregovaraju već desetljeće. Najavili su i veliki prosvjed pred upravnom zgradom tvrtke u Rijeci.

To je najveći odaziv pomoraca dosad, a priča o tome da se ne možemo skupiti jedna je od najvećih floskula i gluposti. Jučer sam dobio dojavu da nas neće biti više od 20, a po ovome što mi je rekao bivši tajnik Nikica Grbić ima nas više od stotinu.

predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije Ivan Srzentić

Dodao je kako su se okupili radi zaštite i promicanja prava te interesa radnika koji se sustavno krše.


Pomorci se protive i novom imenovanju trenutačnog predsjednika Uprave Davida Spote, tvrde kako Sopta nije čovjek iz struke i da "nije kompetentan voditi najvećeg državnog brodara".

S njim nemamo nikakvu komunikaciju, a u flotu nije apsolutno ništa uložio. To je prvi predsjednik Uprave koji u svom mandatu nije napravio niti jedan novi brod. Osim dvije, tri karampane koje je dovezao iz Grčke. Nadzorni odbor ga još nije imenovao, ali iz toga tijela dolazi vijest kako je to gotova stvar.

Ivan Srzentić

Govoreći o smanjuju broj pomoraca na najfrekventnijoj državnoj brodskoj liniji Zadar Preko, voditelj zadarskoga ureda Sindikata pomoraca Hrvatske Antun Aljinović rekao je kako je dobio informaciju da je na liniji Zadar - Preko ukinut jedan član posade kako bi se smanjili troškovi broda.


Ne riješe li se svi nabrojani problemi, spremni su, kažu pomorci, ne samo za prosvjed ispred upravne zgrade u Rijeci, nego i za jače sindikalne akcije.


Poslušajte izjavu predsjednika Sindikata Ivana Srzentića:

O prosvjedu pomoraca Jadrolinije

Nezadovoljni pomorci Jadrolinije

Nezadovoljni pomorci Jadrolinije

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.