Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jadrolinija prvi put u godinu dana prevezla 11 milijuna putnika

02.12.2016.

11:54

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jadrolinija je po prvi put od svog osnutka tijekom jedne godine prevezla 11 milijuna putnika, pa je tom prigodom u riječkoj putničkoj luci jutros dočekana i prigodno nagrađena 11-milijunta putnica Elizabeta Škunca iz Novalje.

Na upit o nadolazećoj konkurenciji, Klanac je rekao da u Jadroliniji planiraju zadržati "hrvatskog pomorca na hrvatskom brodu s hrvatskom zastavom". "Što će se dogoditi s konkurencijom, kako će se ona pojaviti, ovisi i o njihovom interesu, a vjerujem da će se vjerojatno raditi o poduzetnicima koji neće imati toliko iskustva u obavljanju ovog posla", ocijenio je Klanac dodavši da veliki strani brodari sada imaju dovoljno posla, a premalo brodova da bi se širili na jadransko tržište.

Elizabeta Škunca, javna bilježnica na otoku Pagu, putovala je na liniji Novalja-Rab-Rijeka, na katamaranu "Adriana", pod zapovjedništvom kapetana Zorana Stipčića. Često putuje katamaranom, i kaže da je sretna te da će pamtiti današnji dan i doček. Smatra da Jadrolinija visoko kotira među putnicima, ističe da su otočani zahvalni za dobre uvjete putovanja te da su Jadrolinijine posade profesionalne i uslužne. Poželjela je da Jadrolinija i dalje uspješno posluje, a putnici i dalje budu zadovoljni. Jadrolinija je Škuncu nagradila povratnom kartom za dvije osobe i automobil te smještajem s doručkom i večerom na međunarodnoj liniji po izboru, odnosno na linijama Zadar-Ancona, Split-Ancona ili Dubrovnik-Bari.

Od početka 2016. do danas, Jadrolinija je prevezla 11 milijuna putnika i 2,7 milijuna vozila, što čini povećanje prometa od u prosjeku 4 posto. Gotovo pola putnika prevezeno je u srpnju i kolovozu, kada je bijelom flotom putovalo oko 5 milijuna putnika i oko milijun vozila. U Jadrolinijinoj floti sada je 50 brodova, koji održavaju 37 linija, s oko 1700 zaposlenika, od kojih je 75 posto pomoraca. 

Predsjednik Uprave Jadrolinije Alan Klanac rekao je da je kompanija lani prevezla blizu 11 milijuna putnika, da je ove godine dosegnuta ta brojka te da vjeruje da će Jadrolinija sa sličnim stopama rasta napredovati i dalje. "Ovo je i uvod za 2017., veliku godinu za Jadroliniju, koja će obilježiti 70 godina rada, a obilježit ćemo i 145 godina neprekinutog putničkog putovanja morem i Jadranom", izjavio je Klanac, ističući da će se sljedeće godine obilježiti i 120 godina palače Jadran, u kojoj je smještena glavna upravne zgrada Jadrolinije u Rijeci.

Klanac je rekao da se sljedeće godine očekuju i koncesijski natječaji za linije te da u Jadroliniji vjeruju da će biti uspješni kao i do sada. Po njegovim riječima, promet raste, a to ne bi bilo moguće bez rasta flote, što je ključni element. "Mislim da je naša flota jedna od najboljih na Mediteranu. Tu ne smijemo stati, a motivirani smo da još jače radimo i idemo dalje", kazao je, dodavši da su domaći navozi kvalitetni te da vjeruje da će se na njima i dalje graditi Jadrolinijini brodovi.

Naglasio je da se ni u jednom trenutku nije stalo s obnovom flote - tijekom prošlih 20 godina izgrađeno je više od 20 brodova, kupljen je i dio polovnih brodova te da će se tako vjerojatno nastaviti i dalje. Podsjetio je da je lani donesena strategija razvoja Jadrolinije, s planom ulaganja oko 300 milijuna eura u sljedećih desetak godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.