Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jadrolinija širi flotu: novi brod projektirat će poljska tvrtka Remontowa

27.08.2016.

15:25

Autor: Helena Šupraha / Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najveći nacionalni putnički brodar "Jadrolinija" planira flotu proširiti novim putničkim brodom čija bi ukupna cijena bila oko 50 milijuna eura. Za projektiranje je na međunarodnom natječaju odabrana poljska tvrtka "Remontowa", rekao je predsjednik Uprave "Jadrolinije" Alen Klanac.

Razvoj flote jedan je od glavnih elemenata Jadrolinijine strategije razvoja. Za to je iznimno značajan projekt gradnje broda za tzv. vanjske otoke - iz Splita za Hvar, Vis, vanjski dio Korčule i Lastovo, kazao je Alen Klanac. Za to je područje potreban čvršći, jači brod, koji može lakše odraditi zimsku plovidbu, a mora imati i dovoljno veliki kapacitet da bude ekonomski isplativ.

Razmatra se nekoliko načina financiranja toga golemog projekta - od zaduživanja preko tržišta kapitala do izdavanja obveznica. Jadrolinija na godinu preveze 11 milijuna putnika i 2,6 milijuna vozila, a do 2027. u obnovu flote namjerava uložiti 281 milijun eura i nabaviti 26 novih brodova, od kojih 23 novogradnje. Planira se i postupni otpis 32 broda, čime bi se flota smanjila sa sadašnjih 50 na ukupno 44 broda. Ukupni kapacitet flote povećao bi se s 28.020 na 31.377 putnika te s 3924 na 4710 vozila.

Novi brod mogao bi prevesti približno dvije tisuće putnika i oko dvije stotine vozila, imao bi restoran i druge prostorije za putnike, a njime bi se zamijenio brod Lastovo. On plovi već 46 godina, pomorski je vrlo kvalitetan, ali može prevesti tek oko 70 vozila, što nije dovoljno za ljetne potrebe. Ni Jadrolinijin brod Korčula, koji je velikoga kapaciteta, sada nema kvalitetnu zamjenu za liniju koju održava, napomenuo je Klanac.

Novi brod tehnološki bi bio u vrhu među sličnim brodovima Jadrolinije, ali i među brodovima na cijelome Mediteranu. Cijeli projekt će, kaže Klanac, vjerojatno prijeći iznos od 50 milijuna eura, ovisno o ponuđenim cijenama. To će u povijesti Jadrolinije biti najskuplja novogradnja.

Na nedavni međunarodni natječaj bili su pozvani projektanti s kvalitetnim referencama koji su u zadnjih deset godina projektirali brodove sličnih karakteristika. Na natječaj se javio finski Deltamarin i poljska Remontowa, projektni ured istoimenoga poljskog brodogradilišta.

Odabrana je povoljnija ponuda Remontowe, a ugovor o poslu projektiranja bit će sklopljen uskoro, najavio je Klanac. Prema planu, u 2017. mogao bi se raspisati i međunarodni natječaj za gradnju broda, na kojemu u Jadroliniji očekuju i domaće brodograditelje.

Klanac ističe da natječaj za gradnju ovisi o koncesijskim ugovorima koje će, nada se, Jadrolinija sklopiti s državom za linije koje bi taj brod održavao."Mi ćemo taj brod naručiti ako ga budemo imati gdje zaposliti", rekao je Klanac. Naglasio je da će gradnja broda ovisiti i o tome koliko će država odvojiti za potporu nerentabilnim linijama prema otocima, na kojima je broj putnika tijekom zime mali, a sezona nije dovoljno duga da te linije budu rentabilne.

U prvih sedam mjeseci ove godine Jadrolinijini brodovi prevezli su oko 6 milijuna putnika i oko 1,5 milijuna vozila, od toga u lipnju i srpnju oko 3 milijuna putnika i 800 tisuća vozila, s prosječnim povećanjem prometa od 3 posto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.