Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jak vjetar te ponegdje kiša i snijeg usporavaju promet

18.02.2018.

10:43

Autor: Nenad Lučić, Virna Baraba

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

U Gorskom kotaru je sinoć i jutros palo prosječno desetak centimetara novoga snijega, a jutrošnje debljine snježnog pokrivača na mjernim stanicama kretale su se od 55 na čabarskom do 80 centimetara na području Delnica.

Svim se cestama goranskog područja, uključujući i autocestu  te staru prometnicu Rijeka – Zagreb, vozi uz zimske uvjete. Zbog toga je od 5 sati i 30 minuta kroz Gorski kotar između priobalja i unutrašnjosti u prekidu teretni promet kamiona s prikolicom i tegljača.

Radi snijega na kolniku vozi se usporeno. Oborine bi, prema prognozama, u drugom dijelu dana trebale oslabiti, no dodatnih prometnih teškoća moglo bi biti radi najavljenog jačanja vjetra.   

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom (i ostala vozila bez propisane zimske opreme) na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva i državnoj cesti DC3 kroz Gorski kotar, između Karlovca-Zdihova i Kikovice.

Na cestama u Gorskom kotaru i Lici ima ugaženog ili razmočenog snijega, a na pojedinim se dionicama vozi usporeno i otežano. Zbog snijega se očekuje uvođenje zimskih uvjeta na dionici autoceste A1 između Karlovca i Bosiljeva.

Kiša usporava promet u Istri, Dalmaciji, sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj te u Slavoniji. Zbog niskih je temperatura na vlažnim dijelovima kolnika u unutrašnjosti moguća poledica. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme.

Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) od Bakra do Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za I. i II. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom, a na Krčkom mostu i autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika zabrana je za I. skupinu - autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.

Jak vjetar usporava promet i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb na dionici Kikovica-tunel Tuhobić. Vozi se uz ograničenje brzine.

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Stanje u prometu provjerite na mrežnim stranicama HAK-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.