Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jakovina: Ako bismo se vratili u nacionalizme, bio bi to put u katastrofu!

04.05.2019.

12:01

Autor: Neva Funčić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Europska unija i njene vrijednosti temeljene su na antifašizmu, i ako bismo se vratili u nacionalizme, mržnju, bio bi to put u bijedu, a za male nacije - to je put u katastrofu, rekao je povjesničar Tvrtko Jakovina u programu Radio Rijeke.

Svijet kakav imamo iskovan je 1945. godine. Institucija Ujedinjenih nacija i ideja Europe kakvu danas imamo nastale su po završetku Drugog svjetskog rata. Ako bi se ponovno postavilo pitanje granica, to je loš put za sve, a za male nacije to je put u katastrofu, kaže Tvrtko Jakovina. Šezdeset milijuna mrtvih ne možemo vratiti, ne možemo vratiti ni patnje onih koji su preživjeli, ali možemo naučiti iz toga da su ideje slobode i mira važne.

U Europskom tjednu, o Danu Europe i obilježavanju pobjede nad fašizmom, razgovarali smo o tome što slavimo i kakve su temeljne vrijednosti europskog društva. U emisiji Kaf'e Jakovina je govorio i o pojmu dobrih Hrvata, bolnim točkama, objektivnosti i reviziji. Poslušajte:

Kaf'e: Tvrtko Jakovina, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.