Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jakovina: Šešeljeva retorika je i dalje opasna, a poruka suda loša

06.04.2016.

12:31

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Oslobađajuću presudu za Vojislava Šešelja po svih devet točaka optužnice, koju je donio Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu, možemo povezati i sa sukobima koji su ponovno počeli u Gorskom Karabahu, između Armenaca i Azera, upozorio je povjesničar Tvrtko Jakovina u programu Radio Rijeke.

"I ta će se priča nastaviti i neće rasplesti tako brzo", kaže Jakovina te podsjeća na paradoks da o posljedicama presude razgovaramo na dan kada je počeo genocid u Ruandi. U toj afričkoj zemlji od 6. travnja pa do sredine srpnja 1994. ubijeno je više od milijun ljudi, pretežno pripadnika manjinskog naroda Tutsi, ali i protivnika ekstremista iz većinskog naroda Hutu. "Taj je genocid kod nas, zbog toga što je koincidirao s ratom, prošao "ispod radara", kao i u većem dijelu svijeta", kaže Jakovina i napominje da je zločin bio pripreman od strane radijskih stanica koje su huškale na genocid i bile sastavni dio priče s najužasnijim završetkom u drugoj polovici dvadesetog stoljeća u Africi. "Mi smo imali sličnu situaciju, koja je počela nešto ranije, koncem osamdesetih godina u medijima koji su se, prvo kroz pisma čitatelja, otvorili za jedan krug marginalnih osoba čiji je govor bio toliko radikalan da su trebale biti gurnute u stranu, a ne doći u glavne medije. Ako bismo preskočili sva ta desetljeća, bizarno je da nekog stavite u zatvor 12 godina i pustite ga bez ikakve krivnje, a on ne samo da se nije pokajao, već nudi najnevjerojatnija obrazloženja svog ponašanja te govori da je Europska unija fašistička tvorevina. Taj tip retorike je opasan i dalje", tvrdi Jakovina.

"Šešelj se danas ponaša trijumfalistički, ponovno smo od njega učinili političku figuru. Ne govorimo ništa o žrtvama, ni o onima koji su se zaista bojali onoga što je Vojislav Šešelj kao član vlade govorio i što se izravno na terenu pretvaralo u nasilje", kaže Jakovina. Sud je trebao označiti prekretnicu u povijesti međunarodnih odnosa i pokazati da svjetska zajednica može reagirati, te da se na visokoj političkoj funkciji ne možete ponašati bez odgovornosti. No desetljeća kada smo mislili da smo ušli u fazu kada će čovječanstvo drugačije razmišljati, bacili smo u vjetar, misli Jakovina. Ovakva odluka nije učinila dobro ni sudskim vijećima, ni ideji da sud treba odraditi dio katarze u postkonfliktnim društvima. "Bez obzira na žalbe, i moguće novo suđenje, loša je poruka već poslana. Naša je civilizacija civilizacija riječi i javno je djelovanje vrlo važno. Nedopustivo je onima koji su u poziciji moći dozvoliti da šalju skaredne poruke", rekao je dr. Tvrtko Jakovina u emisiji "Tris". Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.