Hrvatski radio

Radio Rijeka

JANAF u rad pustio tri nova spremnika za naftu

02.04.2019.

13:20

Autor: Lea Domijan Fišter

U Omišlju otvoreni novi pogoni JANAF-a (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

U Omišlju otvoreni novi pogoni JANAF-a (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Na Terminalu JANAF u Omišlju svečano su u rad puštena tri nova spremnika za sirovu naftu ukupnog kapaciteta 240 tisuća metara kubnih. Time su spremnički kapaciteti omišaljskog terminala povećani na milijun i 400 tisuća kubika.

Izgradnjom novih spremnika završena je rekonstrukcija i dogradnja spremničkog prostora koji je udvostručen, povećana je učinkovitost operacija na terminalu i iskorištenost kapaciteta.

Ukupni kapacitet svih JANAF-ovih spremničkih prostora je 1,94 milijuna prostornih metara za sirovu naftu te 222 tisuće prostornih metara za naftne derivate. Uz omišaljski, JANAF ima terminale u Sisku, Virju, Slavonskom Brodu i Zagrebu te 631 kilometar cjevovoda.

Spremnike je u rad pustio ministar državne imovine Goran Marić, naglasivši da Vlada kao najveći dioničar ima razumijevanja za poslovne poteze kojima se osigurava tehnološka sigurnost i stalni poslovni rast JANAF-a. Svaki novi kapacitet u energetici znači i jačanje stvarne i univerzalne sigurnosti zemlje, gospodarstva i ljudi. "Ovo bi trebao biti putokaz i drugim tvrtkama u državnom vlasništvu", istaknuo je Marić.

Predsjednik Uprave JANAF-a Dragan Kovačević rekao je da je omišaljski terminal među prva tri takva u svijetu. Rekao je da su nove kapacitete izgradili domaći izvođači, u rekordnom roku, mjesec dana prije roka i bez dodatnih troškova. Naveo je da se priprema još nekoliko projekta u Omišlju i drugim lokacijama te da će i dalje razvijati projekte na tržišnim osnovama. Ocijenio je da je JANAF, što se tiče profitabilnosti, ekonomičnosti i svih ekonomskih pokazatelja, sigurno najbolja kompanija u Hrvatskoj.

JANAF transportira naftu za Rafineriju nafte Rijeka i za inozemne korisnike Rafineriju nafte Brod u BiH, NIS-ovu rafineriju u Srbiji, MOL-ove rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj, a predviđa se i transport za češke rafinerije. Gotovo 68 posto prihoda ostvaruje se poslovanjem s inozemnim kupcima.

Ukupni prihodi JANAF-a su prošle godine iznosili 718,8 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi bili 411,2 milijuna kuna, za 3,5 posto manji nego prethodne godine. Tijekom 2018.godine je JANAF ostvario bruto dobit od 370,6 milijuna kuna, što je 4,5 posto više nego u prethodnoj godini. Poslušajte:

JANAF u rad pustio tri nova spremnika za naftu, pripremila Lea Domijan Fišter

Galerija
U Omišlju otvoreni novi pogoni JANAF-a (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-
U Omišlju otvoreni novi pogoni JANAF-a (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-U Omišlju otvoreni novi pogoni JANAF-a (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.