Hrvatski radio

Radio Rijeka

Janafova neto dobit 56 posto veća nego lani

28.07.2016.

15:28

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jadranski naftovod je u prvih šest mjeseci ostvario neto dobit od gotovo 135 milijuna kuna, što je porast za 55,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Podsjećaju da je u tijeku gradnja podmorskog naftovoda te izgradnja dva nova spremnika za skladištenje sirove nafte na Terminalu Omišalj.

U prvih šest mjeseci ove godine Janaf je ostvario rast ukupnih prihoda za 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 370 milijuna kuna, dok je ukupne rashode smanjio za 1,8 posto, na 102 milijuna kuna. Prihodi od transporta nafte čine 63,6 posto, a povećani su za 28,2 posto, najvećim dijelom zbog većeg obujma transporta nafte za sve inozemne kupce, navodi se u priopćenju. Ostvareni prihodi od skladištenja nafte čine 25,5 posto prihoda, a veći su za 17 posto, što je rezultat povećanih poslovnih aktivnosti i sklapanja novih ugovora s najznačajnijim svjetskim trgovcima naftom i naftnim derivatima. Od ukupno ostvarenih prihoda od temeljne djelatnosti u prvom polugodištu 2016. godine, 72,1 posto ostvareno je od poslovanja s inozemnim kupcima, što je  35,6 posto više od ostvarenja u prethodnoj godini.

Iz kompanije ističu da je u tijeku realizacija novog razvojnog ciklusa u kojem su investicije od oko milijarde kuna usmjerene na daljnji razvoj spremničkih kapaciteta, postrojenja za poboljšavanje učinkovitosti operacija na terminalima, objekata zaštite okoliša i sigurnosti te energetske učinkovitosti. U tijeku je i gradnja podmorskog naftovoda koji je dio projekta od zajedničkog interesa EU "Naftovodi JANAF Adria" čija je svrha povećati sigurnost transporta i opskrbe potrošača naftom te izgradnja dva nova spremnika za skladištenje sirove nafte na Terminalu Omišalj.

"Ugovorenim poslovima za 2016. godinu za transport nafte, skladištenje nafte i naftnih derivata ukupne vrijednosti oko 630 milijuna kuna, Janaf je ojačao svoju tržišnu poziciju i strateški značaj u sigurnosti opskrbe naftom rafinerija i država jugoistočne i srednje Europe te time nastavio s rastom poslovnih aktivnosti i rezultata", zaključuje se u priopćenju Janafa. 

Uprava Janafa je Skupštini Društva predložila isplatu dividende za prošlu godinu te se očekuje raspodjela dobiti prema dioničarima u iznosu od 133,2 milijuna kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.