Hrvatski radio

Radio Rijeka

Japanska produkcija, izraelski stručnjak, supovi nad Kvarnerom

11.01.2016.

09:08

Autor: Damir Pijaca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Centar za zaštitu ptica grabljivica - Grifon, kod mjesta Sv. Juraj kraj Senja, osnovan je radi učinkovitije provedbe i promicanja zaštite prirode prvenstveno putem zaštite bjeloglavih supova. Ovih dana tamo će izraelski stručnjak snimati dokumentarni film u japanskoj produkciji.

Iako je centar osnovan u cilju zaštite svih ptica grabljivica, svrha mu je posebice očuvanje posljednje hrvatske populacije bjeloglavih supova te stvaranje uvjeta za njihov povratak na Kvarnerske otoke s kojih su izumrli: Rab, Goli, Sv.Grgur te na Velebit. U Centru se, osim stalnog izložbenog postava o pticama grabljivicama, nalazi Oporavilište za ptice grabljivice u kojem se ozlijeđene ptice liječe i oporavljaju do ponovnog puštanja u prirodu. 

Za razliku od države, velik interes za zaštitu rjeđih vrsta ptica iskazuju svjetski mediji. Tako će od ponedjeljka 11. studenog Centar za zaštitu ptica grabljivica - Grifon drugi put nakon tri godine ugostiti izraelskog stručnjaka za očuvanje prirode Rana Levya Yamamoria, koji će za japansku produkciju snimiti drugi dokumentarni film o bjeloglavim supovima na Kvarneru.

Tim povodom ugostili smo dr. Gorana Sušića, predsjednika Udruge Grifon, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.