Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jaslice i tradicijska odjeća kao trajna kiparska preokupacija

11.12.2016.

15:53

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatske umjetničke jaslice za najveću svjetsku izložbu jaslica u Veroni, za Rim, Poljsku, Betlehem, New York... već godinama smišlja i radi Margareta Krstić s Grobnika. Stoga je gošća adventskog "Nedeljnega obeda".

Sveta obitelj odjevena u grobničku narodnu nošnju, odjevena u cresku nošnju, prvi hrvatski kraljevi kao tri kralja, zatim Morčići, riječka povijesna priča te Zrinski i Frankopani, tradicijska hrvatska odjeća za likove jaslica... Margareta Krstić jaslice izlaže u gradu Romea i Julije već duže od desetljeća na Svjetskoj izložbi jaslica u kulturi i tradiciji.

Krstić figure izrađuje tijekom cijele godine. Do sada su njene ruke, navikle na zemlju od rane dobi, u glini oblikovale 2.800 skulptura. Najmanje su bile visine 20 cm, bile su to jaslice izrađene za Arenu u Veroni, a koje su sada u New Yorku. Sve druge skulpture su veće, od 37 do 60 cm. 

A njena životna priča je dokaz da možeš zanemariti umjetnika u sebi, ali će on naći načina i "isplivati" na površinu. Iako su već u školi otkrili njen talent, ona je trebala i htjela raditi, a radni vijek provela je u HEP-u. Krajem devedesetih počela je raditi s glinom, učila je metodom pokušaja i pogrešaka, a sada su njene jaslice već po cijelom svijetu. Poslušajte što priprema za riječku publiku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.