Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nakon dvije godine kafići i noćni klubovi otvoreni do 2 ujutro

18.03.2022.

07:00

Autor: Hina

Polako se vraća staro normalno

Polako se vraća staro normalno

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Hrvatskoj su od petka na snazi blaže protuepidemijske mjere, produljuje se vrijeme rada ugostiteljskih objekata te se ukida ograničenje broja prisutnih na javnim okupljanjima uz covid potvrde. 

Na javnim okupljanjima na otvorenom prostoru može biti 200 osoba, umjesto dosadašnjih 100, a ako svi prisutni imaju EU digitalne covid potvrde, više nema ograničenja broja prisutnih. U zatvorenim prostorima na okupljanjima na kojima svi prisutni nemaju covid potvrde može biti do 100 osoba. Ako svi prisutni imaju covid potvrde više nema ograničenja.


Produljuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 2 ujutro, umjesto do ponoći, a to se odnosi i na javna okupljanja i manifestacije. Uvodi se iznimka da ugostiteljski objekti mogu usluživati sve goste, a ne samo one koji sjede na stolovima, ali samo ako imaju kontrolirani ulaz i ako svi koji ulaze u prostor imaju digitalne covid potvrde. Ukida se i ograničenje radnog vremena kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje, koje je do sada bilo do ponoći.


Ukida se obveza predočenja covid potvrda za održavanje amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događaja u zatvorenim prostorima.


Omogućava se održavanje sportskih natjecanja uz prisustvo gledatelja bez covid potvrda, ali tada uz ograničenje popunjenosti tribine na 50 posto i obvezno korištenje maski za lice na natjecanjima u zatvorenom.


Profesionalne umjetničke izvedbe i programi u zatvorenom, na koje se može ući samo s ulaznicama, predstave, kino projekcije te vjerski obredi mogu se održavati bez ograničenja broja okupljenih, ali uz obvezno korištenje maski.


Ukida se i samoizolacija za djecu u vrtiću, a učenici se više neće morati testirati ponedjeljkom. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs napominje da će se učenici testirati jedino u onim razredima u kojima bi se pojavio neki oboljeli učenik. "Sve skupa kreće u vrtićima od ponedjeljka, a ovi koji su u izolaciji mogu odraditi ovaj petak i sljedeći tjedan kreću najnormalnije u vrtiće", kazao je ministar Fuchs. 


Izvan snage stavljeno je pet odluka koje nisu imale rok primjene, a imale su posebne odredbe za rad tržnica, održavanje pogreba i posljednjih ispraćaja, sklapanje braka i životnih partnerstava te održavanje dječjih igrališta.


U Centrima za socijalnu skrb i Centrima za posebno skrbništvo za zaposlenike i korisnike ukinuta je obveza predočenja covid potvrde.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.