Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Javna poduzeća više neće moći računati na Vladina jamstva"

15.10.2015.

17:59

Autor: Damir Pijaca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uzrok državnog zaduživanja su loša poslovanja javnih poduzeća. Budući da su javna poduzeća u završnici restrukturiranja, ona neće više moći računati na Vladina jamstva koje je Europska komisija smatrala državnim poticajima, a praktično su se uračunavala u javni dug.

Stav je to ministra financija Republike Hrvatske Borisa Lalovca, koji rješenje spomenutog problema vidi u mogućoj privatizaciji državne imovine čime bi se javni dug stavio pod kontrolu. Ministar Lalovac to je potvrdio prilikom današnjeg službenog posjeta gradu Kastvu.

"Imali smo puno javnih poduzeća čije smo dugove preuzeli, više stotina milijuna kuna koje su došle na teret Ministarstva financija i tek sada, nažalost nakon 20 godina, bila su privatizirana. Takav ekonomski model je bio loš. Ono što je moja intencija ako budemo participirali, da sva ta poduzeća, koja imaju na tržištu opstojnost, nađu privatne partnere, a ona javna poduzeća koja drže osnovnu infrastrukturu, neće nikad biti privatizirana. Govorim o Hrvatskim vodama, Hrvatskim šumama, osnovnoj željezničkoj infrastrukturi, o energetskoj infrastrukturi, ali proizvodnja energije - da", rekao je Lalovac. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.