Hrvatski radio

Radio Rijeka

Je li fotosafari lov ili turizam? U Čabru se ne mogu dogovoriti

05.09.2020.

13:08

Autor: Nenad Lučić

CroMedo (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

CroMedo (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Europska iskustva kažu da je organizirano promatranje i fotografiranje divljih životinja u prirodnom okruženju turistima vrlo privlačno, dok jedan domaći primjer nudi drugačiju priču: na području Čabra poduzetnički i lovački stavovi oko te djelatnosti se potpuno razlikuju i naznaka dogovora nema.

Objekte za goranski fotosafari je vlasnik tvrtke "CroMedo" Željko Zbašnik izgradio na privatnim parcelama. No, oni se nalaze u lovištu čiji je zakupac Lovačko društvo "Tetrijeb" iz Čabra, a Zbašnikov način gradnje promatračnica i prihrane divljači predsjednik tog društva Antun Arh smatra spornim.

"Željko Zbašnik ne može prihranjivati ni koristiti divljač niti graditi objekte koje je izgradio. Lovoovlaštenik lovišta u kojem se sve to događa je Lovačko društvo 'Tetrijeb' iz Čabra sukladno svim zakonskim propisima. Mi plaćamo zakup za lovište i odgovaramo za sve što se u njemu učini. A druga strana? Sve koristi, a nizašto ne odgovara. Znači, sve je jasno", kaže Arh. 

Unatoč protivljenju lovaca i lovne inspekcije, Željko Zbašnik ustraje u svome poslu i poziva se na službeno mišljenje koje je o njegovoj djelatnosti izreklo Ministarstvo poljoprivrede, koje je nadležno za lovstvo.

"Ovo je ministarstvo precizno navelo da se fotolov ne smatra lovom, iako u svome nazivu sadrži taj pojam, te da se radi o djelatnosti za koju je nadležno Ministarstvo turizma. Tražio sam zato i nalaz turističke inspekcije, koja je utvrdila da sve radim u skladu sa zakonom. Međutim, lovačko društvo mi je pozvalo lovnog inspektora koji mi je poslao dopis da se ovim poslom ne mogu baviti", govori Zbašnik.    

Nakon svega slučaj je predan nadležnom sudu, dok istovremeno u susjednoj Sloveniji ne samo da takvih poduzetničko-lovačkih sporova nema, već je područje turističkog promatranja i fotografiranja divljih životinja nedavno je proglašeno jednom od deset top-destinacija u susjednoj državi. Javlja Nenad Lučić:

Prijepori oko fotolova, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.