Hrvatski radio

Radio Rijeka

Je li nas koronavirus pretvorio u ovisnike o internetu?

28.04.2020.

12:35

Autor: Hina

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Ovo je doba digitalnih medija. Internet je tijekom krize s koronavirusom postao izvor vitalnih informacija i povezao ljude. Filmski i glazbeni 'streaming' pružaju odmak od tjeskobne stvarnosti, a računalne igre okupiraju djecu s viškom energije. No stvara li to dodatni rizik od razvoja ovisnosti?

"Možda, ali korist nadmašuje rizik", odgovara dr. Bert te Wildt, glavni liječnik u klinici za psihosomatske bolesti u malome njemačkom mjestu Diessenu. 

"Ja se profesionalno uglavnom bavim njegovim štetnim utjecajima, ali u ovo vrijeme internet je većinom pozitivna stvar", kazao je. 

Od videopoziva koji omogućuju kontakt s obitelji i radnim mjestom preko online tečajeva kuhanja do nastavka obrazovanja, sve su to plusevi intereneta, objašnjava. "Nadam se da ćemo jednoga dana moći reći da su digitalni mediji bili pravi blagoslov u ovoj krizi". 

Ali to ne znači da neće biti i negativnih posljedica ni da broj ovisnika neće narasti. Pod posebnim su rizikom odrasli koji žive sami, rekao je. Muškarci bi se mogli navući na internetsku porngorafiju, a adolescenti na društvene mreže. 

"Važno je zadržati samodisciplinu i ne prepustiti se u potpunosti", rekao je Wildt i dodao kako to ne vrijedi samo za digitalne medije, već i za konzumaciju alkohola ili nikotina. 

"Ako sada upadnete u negativne navike i rutine, bit će ih se teško riješiti u idućim tjednima i mjesecima", upozorio je. 

Kako bi se to spriječilo, Wildt preporuča neke pozitivne i analogne rutine - da se, primjerice, prvi i zadnji sat u danu apstinira od digitalne tehnologije, da se obriše prašina s nekih društvenih igara ili knjiga. "Sve se svodi na to da sami sebe zapitate što vam čini dobro", rekao je. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.