Hrvatski radio

Radio Rijeka

Je li razina mora porasla, što donosi budućnost i - je li Rijeka sigurna?

22.04.2016.

14:45

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Je li porast razine mora, o kojem se govori kao posljedici globalnog zatopljenja, stvar budućnosti ili nešto što se već događa? O kolikom globalnom porastu sada možemo govoriti i kako je u Jadranu? Je li taj rast i hoće li onaj budući biti ravnomjeran, kakva su predviđanja do kraja stoljeća?

Je li uzrok samo topljenje ledenjaka ili ima i drugih uzroka? Što bi se dogodilo s razinom u slučaju otapanja svog leda na Antarktici i Grenlandu i što kažu prognoze, kada bi se to moglo dogoditi, ako je takav događaj moguć? Centar Rijeke je u razini mora, većim djelom i nasipan - trebaju li već početi pripreme radi zaštite od podizanja morske razine? Što bi trebalo napraviti, postoje li proračuni koliko bi to u Hrvatskoj koštalo, a kolike bi bile štete ako se ne napravi ništa? O tome je, na Dan planeta Zemlje, govorio profesor Mirko Orlić u programu Radio Rijeke.

Mirko Orlić doktorirao je na Sveučilištu u Zagrebu, usavršavao se u Velikoj Britaniji, a kao gostujući znanstvenik godinu dana boravio u SAD-u. Od 1983. zaposlen je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu gdje predaje fiziku mora. Sudjelovao je u organizaciji i provedbi eksperimenata u Riječkom zaljevu i sjevernom Jadranu, a od 1983. godine vodi Mareografsku postaju u Bakru. Formulirao je model inercijalnih oscilacija u Jadranu, zajedno sa suradnicima razvio je model kojim je reproduciran odziv Jadrana na djelovanje bure i juga te je otkrio tzv. Istarsku obalnu protustruju. Poslušajte razgovor koji je s profesorom vodio Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.