Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jedan dan za zdravlje: prva zajednička zdravstvena akcija na riječkom Korzu

27.09.2016.

14:15

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi put u velikoj zajedničkoj javnozdravstvenoj akciji na riječkome Korzu u subotu, 1. listopada od 10 do 13 sati obilježavaju se Svjetski dan srca, Međunarodni dan starijih osoba, Svjetski dan hodanja, Međunarodni dan ružičastih vrpci i Međunarodni dan osoba sa stomom.

Prošle je godine u Primorsko-goranskoj županiji od kardiovaskularnih bolesti umrlo tisuću i 207 osoba, od kojih 443 osobe od prijevremene smrti, dok su od zloćudnih prijevremenih bolesti umrle 662 osobe. Svrha zajedničke akcije je prevencija bolesti, jer ako se otkrije na vrijeme, u 90 posto slučajeva je izlječiva.

U subotu, 1. listopada u 10 sati na Jelačićevom trgu počinje akcija, a u 10:15 okupljanje je ispred Gradske vijećnice i puštanje balona u znak podrške Ružičastoj vrpci. U 11 sati održat će se akcija "Hodanjem do zdravlja" - okupljanje je kod Terminala, a hodanje do kraja Molo longa, gdje je organizirana podjela bonova za besplatni obrok plave ribe.

Od 10 do 13 sati na Korzu (Bazarigov prolaz) za građane su organizirani besplatni liječnički savjeti, demonstracija pružanja prve pomoći, podjela edukativnog materijala te savjeti onkologa, demonstracija samopregleda dojki na modelu (Udruga Nada). 

O zdravlju i njegovom očuvanju s pročelnicom za zdravstvo PGŽ-e, Đulijom Malatestinić, razgovarala je Antonela Galić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.