Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jedanaest filmskih priča na festivalu posvećenom ljudskim pravima

09.12.2015.

13:36

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječko Art-kino Croatia sedmi put ugošćuje "Human Rights Film Festival". Od 10. do 13. prosinca prikazivat će se 112 igranih i dokumentarnih filmova. Ulaz na projekcije je, kao i svake godine, besplatan.

Festivalski program ovoga četvrtka u 19 sati otvara dokumentarni film Sirijska ljubavna priča - o ljubavi u ruševinama, o odnosu bračnog para i bijegu iz domovine. Film je osvojio nagradu žirija međunarodnog festivala Sheffield Doc/Fest. Iste večeri u 21 sat prikazat će se dokumentarac No Home Movie belgijske redateljice Chantal Akerman koji progovara o odnosu autorice i njezine majke.

Drugoga dana festivala na rasporedu su tri filma. U 17 sati počinje projekcija priče o putovanju po najdužoj američkoj međugradskoj željezničkoj trasi Empire Builder - U tranzitu. Dobitnik je posebnog priznanja žirija na 14. Tribeca Film Festivalu. U 19 sati stiže Lampedusa zimi o talijanskom otoku u Sredozemlju na kojem se nalazi jedan on najvećih prihvatnih centara za izbjeglice i imigrante u Europi.

Također u petak u 21 sat prikazuje se prvi od tri dijela filma 1001 noć: Nemirni Miquela Gomesa. Riječ je o najvećem i najambicioznijem filmu ovogodišnjeg Cannesa, koji je već sada obilježio godinu u svijetu autorskog filma. Opisan je kao najčarobniji film današnjice inspiriran istoimenom knjigom priča. Nastavci - Opustošeni Začarani na programu su u subotu i nedjelju, također u 21 sat.

Prva subotnja projekcija, u 17 sati, bit će poljski dokumentarni film Braća o dvojici braće koja se nakon desetljeća u sovjetskom izgnanstvu vraćaju u svoju domovinu. Film je sniman tijekom sedam godina, a nagrađen je na 68. filmskom festivalu u Locarnu. Nakon toga, u 19 sati, prikazuje se Groblje raskoši, drama o grupi vojnika koje je uhvatila neobična bolest spavanja...

Nedjelja, posljednji dan Human Rights Film Festivala, u 17 sati donosi nizozemski film Događaj redatelja Sergeja Loznice o puču protiv Gorbačova 1991. godine. Koristeći samo crno-bijele arhivske snimke, bez i jednog eksplicitnog komentara, redatelj tom događaju daje svu slobodu. U 19 sati slijedi Klub Pabla Larraína, koji će gledaocima otkriti mučne odgovore na mnogostruka zlostavljanja unutar vjerskih redova.

Filmski festival posvećen ljudskim pravima organizira Art-kino Croatia u suradnji s riječkom udrugom Filmaktiv te zagrebačkim organizatorima festivala - Udruženjem za razvoj kulture URK te Multimedijalnim institutom. Ulaz na sve programe je besplatan.

Poslušajte što je o nedavno otvorenom Mini Art-kinu te o programu Human Rights Film Festivala u emisiji Tris Radio Rijeke Nevi Funčić ispričala ravnateljica Art-kina Croatia Slobodanka Mišković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.