Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jedina ponuda za obnovu "Galeba" više nego dvostruko skuplja od predviđanja

05.01.2019.

10:44

Autor: Radio Rijeka

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Na natječaj za obnovu broda "Galeb", nekadašnjeg Titovog Bijelog broda, javilo se samo remontno brodogradilište "Viktor Lenac" i to s ponudom dvostruko većom od cijene koju je predvidio Grad Rijeka u projektu Europske prijestolnice kulture 2020!

Grad je radove procijenio na 27.665.000 kuna, a Lenac za remont traži gotovo 60 milijuna, uključujući PDV čak 74.956.070, piše portal Novog lista. Kako je riječ o europskom projektu, očekuje se da će Grad Rijeka sada poništiti natječaj za remont ruzinavog broda privezanog u luci.

"Galeb" je trebao biti obnovljen do kraja 2019., kako bi početkom ljeta 2020. godine, dok je Rijeka Europska prijestolnica kulture, otvorio vrata kao muzej, hostel i restoran. Prema pisanju Novog lista, za brodograditelje kratak rok, svega deset mjeseci za složen posao obnove, i nije toliko problematičan, koliko je, očito, malen predviđeni budžet.

Jedan natječaj u okviru projekta Rijeka EPK 2020 već je poništen - onaj za obnovu T-objekta u kompleksu Benčić. Najveća zgrada u budućem riječkom kulturnom kvartu trebala bi postati novi dom Gradskoj knjižnici Rijeka, a natječaj je poništen također zbog toga što su zainteresirani izvođači svojim ponudama značajno premašili cijenu radova predviđenu gradskim projektima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.