Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jedna američka tvrtka odustala od Jadrana, druga zainteresirana

29.07.2015.

14:47

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Konzorcij u kojem su američki Marathon Oil i austrijski OMV odustao je od istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu. Druga američka tvrtka, Cheniere Energy planira dostavu ukapljenog prirodnog plina u srednju i istočnu Europu, a jedan od načina dostave mogao bi biti plutajući LNG terminal u Hrvatskoj. Sutra istječe natječaj tvrtke LNG Hrvatska za izradu dokumentacije za nadmetanje za gradnju LNG terminala Krk i konzultantske usluge vezane uz ugovor o građenju terminala.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić potvrdili su da je konzorcij u kojem su američki Marathon Oil i austrijski OMV odustao od potpisivanja ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na Jadranu zbog neriješenog pitanja granice sa Crnom Gorom, a drugo javno nadmetanje za Jadran najavili za rujan. Konzorcij u kojem su američki Marathon Oil i austrijski OMV dobili dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na sedam istražnih prostora, od čega za jedan na sjevernom, četiri na srednjem i dvije na južnom Jadranu.

Američka tvrtka Cheniere Energy unutar nekoliko godina planira dostavu ukapljenog prirodnog plina u srednju i istočnu Europu od američkih dobavljača, a jedan od načina dostave mogao bi biti plutajući LNG terminal u Hrvatskoj, no zasad je problem u tome što potencijalno tržište za taj plin nije pokriveno potrebnom infrastrukturom. Taj problem može biti riješen za dvije do tri godine, smatra izvor iz Chenierea, koji kaže da ta tvrtka zagovara plutajući terminal.

Hrvatska je počela proces privlačenja investitora za terminal, ali mnogi smatraju da je projekt preskup i da se suočava s brojnim zaprekama, što Chenierov plan plutajućeg terminala čini ostvarivim načinom pomoći u opskrbi srednje i istočne Europe, piše Reuters. Dodaje kako bi Cheniereov prijedlog plutajućeg terminala mogao pomoći i u "otključavanju" europskih fondova za gradnju plinovodnih veza među zemljama i jačanje domaće plinske mreže.

Što se tiče LNG terminala, u četvrtak, 30. srpnja istječe rok za ponude na natječaj tvrtke LNG Hrvatska, za izradu dokumentacije za nadmetanje za gradnju LNG terminala Krk i konzultantske usluge vezane uz ugovor o građenju terminala.

Prije osam dana, tvrtka LNG Hrvatska objavila je i poziv ulagačima za sudjelovanje u postupku odabira investitora za razvoj LNG terminala na Krku. Procijenjena vrijednost ulaganja u terminal za prihvat, skladištenje i uplinjavanje prirodnog plina nominalnog kapaciteta šest milijardi prostornih metara plina je 600 milijuna eura.
Natječaj je otvoren do 15. prosinca.

Hrvatska Vlada je gradnju LNG terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku proglasila strateškim investicijskim projektom. LNG terminal uvršten je i na listu Europske strategije energetske sigurnosti. U tvrtki LNG Hrvatska očekuju da će gradnja terminala početi sredinom 2016. godine te da će trajati tri godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.