Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jednoglasno "Ne!" plutajućem LNG-u iz Omišlja i Primorsko-goranske županije

24.11.2017.

11:25

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekt plutajućeg LNG-terminala na otoku Krku, strateški bitan za Hrvatsku, u roku od samo sedam dana doživio je dva poraza. Nakon Omišljana, svoje jednoglasno protivljenje projektu izrekli su sinoć i članovi Skupštine Primorsko-goranske županije.

Ako kažemo: "Bravo otočani, bravo skupštinari!", nemojte nas krivo shvatiti - nije da smo protiv strategije boljeg energetskog sutra Hrvata, ali protiv ljudi koji žive u Omišlju jednostavno ne možemo biti. 

"Primorsko-goranska županija je već raspravljala o LNG-u prije par godina i mi smo dali pozitivno mišljenje za kopneni LNG nakon što se usvoje naše primjedbe i zahtjevi. Negativno je mišljenje za ovaj plutajući LNG, to je naš prijedlog Županijskoj skupštini", rekao je župan Zlatko Komadina.

I Skupština je rekla svoje, jednoglasno. Omišljani u Studiji nisu našli ničeg dobrog, a strahuju i od klora, i od hlađenja mora, i od vidika, a o turizmu da se i ne govori.

"Studija je sramotno manjkav dokument, sadrži netočne podatke, koristi irelevantne izvore, neistinito prikazuje utjecaj projekta na okoliš", tvrdi načelnica Omišlja Mirela Ahmetović.

Inače je prolaznost studija u Hrvata 97-postotna, otud i silne sumnje, bojazni i apeli. "Ja vas ovdje za ovom govornicom molim da mi pomognete da ne dozvolimo svi zajedno još jednu Dinu Petrokemiju. Omišalj se i danas bori s opasnim otpadom Dina Petrokemije. U ime svih stanovnika općine Omišalj, molim vas da postupite odgovorno i da donošenjem zaključaka protiv ovoga projekta zaštitite interese stanovnika općine Omišalj, otoka Krka, Primorsko-goranske županije, ali i Republike Hrvatske!", pozvala je Ahmetović.

Tako, moja Hrvatska - ti si na potezu! Koksara u Bakru, Dina, termoelektrana i rafinerija u Urinju, LNG… I što sad? Kompromis - projekt modernije tehnologije koja neće uništiti otok ili možda još jedno istražno povjerenstvo… o povjerenju među Hrvatima! Tko li je na potezu? Javlja Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.