Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jeftinije grijanje: računi Energa trebali bi biti manji za još 5 posto

18.10.2016.

15:07

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novim smanjenjem cijene u novoj sezoni grijanja računi Energovih korisnika trebali bi biti manji za još 5 posto. Ulaganja u obnovu sustava toplinske energije i stabilizacija poslovanja, prvi put su omogućili manju cijenu snage.

Ona sada iznosi 18 i pol kuna po kilovatu, a pad cijena nafte, iako Energo koristi i plin, spustio je cijenu energije ispod one prije velikih poskupljenja. Tada je bila 37, sada je 35 lipa po kilovatsatu. Direktor Sanjin Kirigin danas je rekao da je sada Energo, ako se izuzme HEP-toplinarstvo, postao najjeftiniji u Hrvatskoj, a riječki gradonačelnik i predsjednik skupštine Energa Vojko Obersnel zbrojio smanjenja. "Od one najviše cijene u 2014. godini, cijena energije se smanjila za otprilike tridesetak posto, a cijena snage, odnosno paušala za 5 posto", kaže Obersnel. Što u prosjeku smanjuje cijenu za 20 posto, ali razlika je znatno manja ako usporedimo cijenu energije s onom iz 2013., prije poskupljenja. Pala je s 37 na 35 lipa, a lož ulje je sada za trećinu jeftinije nego 2013. godine. Što nas opet dovodi do prosjeka jer 25 posto korisnika je na naftnim derivatima, a ostatak na plinu.

Izborom različitih energenata nastoji se smanjiti utjecaj potresa na tržištima na konačnu cijenu pa se sada razmišlja i o uvođenju trećeg energenta, uz naftu i plin. A može li trošak grijanja iz Energovih toplana smanjiti energetska obnova višestambenih zgrada i kako, objasnio je direktor Energa, nakon što je jučer Ministarstvo graditeljstva uputilo novi poziv zainteresiranima za tu vrstu subvencije. "Ako vi kroz instituciju ovlaštenog inženjera dođete i kažete da vam više ne treba snaga od 100, nego od 50 kilovatsata i to ovlašteni inženjer potpiše, dva su načina kako ćemo to riješiti. Ili ćemo stavili limitator protoka, ili ćemo smanjiti izmjenjivač. Pričamo o ozbiljnim uštedama, negdje na razini 20 posto", rekao je Kirigin. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.