Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jelinić: Novine se ne rade da bi rušio, ali posljedice mogu biti razarajuće

31.10.2020.

15:16

Autor: Iva Pavletić Crnić

Berislav Jelinić zapalio je svijeću na mjestu na kojem su ubijeni novinar i vlasnik tjednika Nacional Ivo Pukanić i Niko Franjić (Foto: Igor Šoban / Pixsell)

Berislav Jelinić zapalio je svijeću na mjestu na kojem su ubijeni novinar i vlasnik tjednika Nacional Ivo Pukanić i Niko Franjić (Foto: Igor Šoban / Pixsell)

Foto: - / -

Prvi čovjek političkog tjednika Nacional Berislav Jelinić govorio je u programu Radio Rijeke o izazovima uređivanja jedne od najčitanijih novina u Hrvatskoj. Kako raste utjecaj novine, iako pada broj prodanih primjeraka?

Direktorski i glavnourednički posao često su u žestokom sukobu, tumači Berislav Jelinić, a pri tom Nacional ostaje novina koja ne podilazi oglašivačima i u kojoj je novinarska priča - najvažnija. I zato ostajemo medij koji ostaje najutjecajniji, zaključio je.

"Mi smo zanatlije koje dobro radimo svoj posao", naglasio je Jelinić. Plaće nisu velike, ali stižu na vrijeme. Puno se radi, nema radnog vremena, ali su ljudi u Nacionalu jako dugo vremena, vezani su uz brend i taj način života, nema vremena za spletke... na nekim temama se radi i po šest mjeseci, što je za hrvatske standarde puno. "Treba derati đonove cipela svaki dan", govori glavni urednik.

"Ako ne možeš podnijeti vrućinu, nemoj ići raditi u kuhinju. Ako ne možeš podnijeti udarac, nemoj se baviti boksom", govori Jelinić tumačeći što kaže onima koji govore o strahu. Osim toga, govori o sebi kao o čovjeku kojem nije cilj da se nekome svidi ili da mu netko bude zahvalan.

Više o tome kako raditi novine po savjesti, poslušajte više u Klasi optimist:

Klasa optimist - Berislav Jelinić: "Ako to ne živiš, to ne možeš raditi dulje od dva tjedna", pripremila Iva Pavletić Crnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.