Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jelovnici sa zdravom hranom u svim riječkim osnovnim školama

07.03.2016.

12:32

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prekomjernu tjelesnu težinu ima 40 posto dječak i 26 posto djevojčica u riječkim osnovnim školama. U nekima od njih stoga je počelo provođenje programa pravilne prehrane. "Zdravi" jelovnici sljedeće godine bit će u svim gradskim osnovnim školama.

Provedba programa Škola mi pomaže da se zdravije hranim počela je u veljači u osnovnim školama Belvedere, Centar, Dolac i Pećine, u ožujku u školama Gelsi, Brajda i Gornja Vežica, a u travnju će započeti u školama San Nicolo, Srdoči i Turnić. Cilj je spriječiti bolesti što ih uzrokuje pretilost: karcinom, dijabetes te bolesti srca i krvnih žila.

Program pravilne prehrane već se 30 godina provodi u riječkim dječjim vrtićima, a napokon je došlo vrijeme da se i svi riječki osnovnoškolci počnu pravilno hraniti, kaže pročelnica gradskog Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj.

Zdrave jelovnike sastavljat će nutricionisti županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci, a organizirat će i edukativne program i radionice s učenicima, nastavnicima i roditeljima, najavila je voditeljica Odsjeka za unapređenje prehrane Sandra Pavičić Žeželj. Izabrani su učenici petih razreda jer jedan od troje jedanaestogodišnjaka ima prekomjernu težinu, pokazala su istraživanja.

Osim edukacije i radionica, izradit ćemo jedinstveni jelovnik za sve osnovne škole u Rijeci, za djecu koja idu u produženi boravak i cjelodnevni boravak. Pripremit ćemo dva jelovnika - jesen/zima i proljeće/ljeto, koji će se izmjenjivati u četiri tipa svakoga tjedna. Izradit će se i jelovnici za marende, a i kontrolirat ćemo te jelovnike i objekte koji kuhaju te obroke, kaže Pavičić Žeželj.

Za unaprjeđenje prehrane i zdravlja djece u riječkim osnovnim školama planira se pokrenuti i internetski portal kako bi svatko tko želi mogao postavljati pitanja, predlagati ili komentirati. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.