Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jerković o porastu cijena energenata i mjerama za njihovo ograničavanje

06.10.2021.

13:20

Autor: HRT - Radio Rijeka

Romana Jerković (Foto: Romana Jerković)

Romana Jerković (Foto: Romana Jerković)

Foto: - / -

Samo u rujnu su cijene električne energije, plina i ugljena na mjerodavnim svjetskim burzama porasle za više od 100 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Hrvatska se suočava sa najvećom inflacijom u zadnjih osam i pol godina.

Riječka europarlamentarka Romana Jerković je na plenarnoj sjednici u Bruxellesu na raspravi o porastu cijena energenata i mjerama za njihovo ograničavanje. Porast cijena energenata na svjetskim burzovnim tržištima uvelike je odgovoran za porast potrošačkih cijena čemu naši sugrađani svjedoče na dnevnoj bazi.

Rastuće cijene plina i električne energije mogu dovesti do povećanja energetskog siromaštva, no isto tako i do negativnih reakcija javnosti u odnosu na ambicije EU-a da postane klimatski neutralni kontinent do 2050. g.

Cijene plina za kućanstva rasle su početkom travnja ove godine, a Hrvatska je već od ranije energetski siromašna zemlja: čak 17,5% građana u 2018. nije moglo platiti režije na vrijeme, dok je na razini EU-a taj prosjek 6,6 posto.

Rješenje ove ozbiljne i osjetljive situacije nazire se u pronalasku ravnoteže između donošenja hitnih mjera kako bi zaštitili socijalno ranjive skupine i gospodarstvo, a da se pri tome dovede u pitanje postizanje srednjoročnih ciljeva energetske tranzicije.

Uz već ranije probleme uzrokovanih korona virusom, Jerković ističe kako porast potrošačkih cijena može poništiti visoke stope rasta gospodarstva kao i usporiti oporavak od korona krize.

Jerković ističe kako nije prvi put da se u Europi suočavamo sa pitanjem sigurnosti opskrbe, te kako opet plaćamo danak izraženoj ovisnosti dobavnih pravaca o dobavljačima izvan EU-a. 

"Danas ovdje raspravljamo o traženju europskog odgovora na ovaj rastući problem. Kako bi osigurali sigurnost opskrbe, konkurentnost naših poduzeća i kako bi izbjegli buduće šokove, na razini Europe trebamo smanjiti ovisnost o trećim zemljama diversifikacijom dobavnih lanaca, te iskoristiti nacionalne planove oporavka za veća ulaganja u obnovljive izvore energije", zaključila je Jerković.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.