Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jesmo li genetički predodređeni ili epigenetički slobodni?

31.05.2020.

14:19

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Udruga "Kulturni front"

Foto: Udruga "Kulturni front"

Foto: - / -

Nakon stanke, projekt Opatija Coffeehouse Debates nastavlja sa radom, tako da se u utorak, 2. lipnja s početkom u 19 sati, u prostorijama Udruge "Kulturni front" pod ograničenim brojem sudionika održava predavanje. Predavanje će biti dostupno i drugima putem live streaminga.

Nakon nekoliko tema iz područja humanističkih znanosti, u utorak se održava zanimljivo predavanje iz biomedicinskog područja.

Naša genetska struktura značajno utječe na naš život, od nasljednih bolesti i tegoba do talenata, sposobnosti ili osobnosti. No koliki je točno utjecaj naše genetske strukture, a koliki je utjecaj okoline? Može li, i kako, okolina utjecati na aktiviranje određenih talenata ili bolesti zapisanih u našem genomu? Što mi možemo učiniti kako bi to spriječili (ili potakli), i kako nam u ovim slučajevima pomaže suvremena medicina? Ovo su samo neka od bitnih pitanja kojih ćemo se dodirnuti u ovom izlaganju, a ne sumnjamo da će i rasprava nakon njega biti duga i inspirativna.

Predavanje će održati Anita Barišić, doktorica medicine i uskoro doktorica biomedicinskih znanosti iz područja (epi)genetike prijevremenih poroda. Barišić trenutno radi kao asistent na Medicinskom fakultetu u Rijeci gdje se bavi genetikom, genomikom i proteomikom čovjeka, a od ostalih ljubavi izdvaja ljubav prema prirodi, životinjama, glazbi i čitanju.

Organizatori iz Udruge "Kulturni front" pozivaju sve zainteresirane da se navrate poslušati zanimljivo predavanje i priključe se diskusiji, podsjećajući pri tome da će broj mjesta u samom prostoru biti ograničen zbog održavanja sigurnog razmaka među posjetiteljima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.