Hrvatski radio

Radio Rijeka

JGL europskim sredstvima povećava energetsku učinkovitost

26.09.2018.

15:17

Autor: Hina

JGL (Foto: Pixsell)

JGL (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Riječka farmaceutska kompanija JGL predstavila je projekt "JGL energetski učinkovito društvo", vrijedan 4,02 milijuna kuna, čiji je cilj smanjenje upotrebe električne energije uz zadržavanje iste ili veće razine proizvodnje te istovremeno povećanje udjela obnovljivih izvora energije.

Projekt je vrijedan 4,02 milijuna kuna, a dio koji se osigurava iz Europskog fonda za regionalni razvoj je 2,5 milijuna kuna. Riječ je o projektu provedbe mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim pogonima JGL Pharma Valley u Svilnom kroz implementaciju novih rješenja za bolju iskoristivost energije i resursa, čime se smanjuje negativan utjecaj na okoliš. Projekt bi trebao biti dovršen u ožujku 2019. godine.

Njegov cilj je smanjenje upotrebe električne energije uz zadržavanje iste ili veće razine proizvodnje te istovremeno povećanje udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj strukturi izvora. Konkretno, sukladno zbroju pokazatelja iz glavnih projekata, udio obnovljive energije u bruto konačnoj potrošnji povećat će se za 29,18 posto. U isto vrijeme, cilj je da se isporučena energija iz mreže smanji za ukupno 236.742,67 kWh godišnje.

U sklopu projekta, JGL gradi novu fotonaponsku elektranu za vlastitu potrošnju snage 180 kW na krovu objekta u pogonu kompleksa Pharma Valley. Izravnom pretvorbom sunčeve energije u električnu kompanija će ovom investicijom štedjeti 218 tisuća kWh godišnje, te istovremeno smanjiti emisije CO2 u minimalnom iznosu od 44,5 tone godišnje.

Na lokaciji Svilno 1 sanira se krov skladišta ulaznih materijala s ciljem postizanja veće energetske učinkovitosti, odnosno održavanja temperaturnih uvjeta u prostorima ugradnjom nove krovne izolacije. Rashladnici sterilnih otopina zamjenjuju se novim, energetski učinkovitijim. Četvrti dio projekta odnosi se na pripremu tople vode u odjelu sterilnih i nesterilnih otopina gdje će se povećati kapaciteti i ubrzati tehnološki procesi, a primarni izvor grijanja bit će toplinska pumpa, uz solarne kolektore.

"Rijeka je kišni grad, ali ima i dosta sunca i moramo ga iskoristiti", kaže direktor farmaceutsko-tehničkih operacija u JGL-u Mate Poropat. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.