Hrvatski radio

Radio Rijeka

JGL otvorio Svilno 2: stotinu novih radnih mjesta

10.07.2015.

13:39

Autor: Neva Funčić, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječka farmaceutska tvrtka Jadran galenski laboratorij završila je prvu fazu projekta Pharma Valley, najveću investiciju te tvrtke ukupne vrijednosti 361 milijun kuna. Kompleks Svilno 2 otvorili su najmlađa zaposlenica Jadran Galenskog 21-godišnja Katarina Pudić i predsjednik Uprave Ivo Usmiani. Premijer Zoran Milanović rekao je da ovakve tvrtke imaju smisla ako 80 posto proizvodnje izlazi na inozemno tržište, te da je ovo prilika da jedna mala zemlja pokaže što može.

Futuristički kompleks internacionalnog imena Pharma Valley prostire se na 20.500 četvornih metara zatvorenog prostora, a uz već postojeći pogon Svilno 1 obuhvaća 99 tisuća četvornih metara u dolini uz autocestu A6 na ulazu u Rijeku. JGL trenutno zapošljava tisuću radnika u Hrvatskoj i inozemstvu, a proširenje proizvodnje omogućit će otvaranje stotinu novih radnih mjesta.

Projektom i novim pogonom JGL se svrstava među vodeće proizvođače sterilnih farmaceutskih oblika, kapi, sprejeva i aerosola u Europskoj uniji, rekao je predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani. Time se rješava dugoročna vizija razvoja i kapaciteta za rast i razvoj tvrtke, a posebna je vrijednost projekta arhitektonsko rješenje arhitekte Igora Rožića i suradnika. Planirano je da novi kapaciteti ispune potrebe tvrtke za sljedećih sedam do deset godina, odnosno projekt je uključio dugoročne potrebe tvrtke u vezi s prostornim širenjem. 

Voditelj projekta Pharma Valley Mate Poropat pojasnio je da je projekt podijeljen u četiri faze, a u prvoj, koja je završena, jedna od inovacija je posve automatizirano, robotizirano skladište bez ljudi s više od 5 000 mjesta za palete. Proizvodna cjelina sadržavat će proizvodnju sterilnih otopina u kapima i sprejevima te proizvodnju aerosola. Finalizacija će se obavljati na lokaciji Svilno 2 , a oslobađaju se kapaciteti na Svilnom 1, gdje je povećana proizvodnja sterilnih farmaceutskih oblika. Instalirana je tehnologija renomiranih njemačkih proizvođača, visoko automatizirana, s kapacitetom 250 bočica u minuti, a proizvodni kapaciteti povećani su za 45 milijuna jedinica proizvoda, na ukupno 104 milijuna jedinica.

U drugoj fazi projekta slijedi izdvajanje automatskog visokoregalnog skladišta, u trećoj izdvajanje zasebne proizvodnje, a u četvrtoj izdvajanje razvojnog centra. U protekle dvije godine, tijekom realizacije projekta, u JGL-u već je zaposleno oko 200 novih ljudi. 

Veći dio novca za projekt osigurala je Hrvatska banka za obnovu i razvoj, a proizvodna i ostala oprema uglavnom je financirana u suradnji s leasing tvrtkama koje posluju u Hrvatskoj. Ministarstvo gospodarstva je JGL-u za projekt Svilno 2 dodijelilo status nositelja poticajnih mjera, pa će tvrtka, putem poreznih olakšica, moći iskoristiti iznos u visini od 40 posto investicije, što je, ističu iz JGL-a, značajna pogodnost i stvarna potpora. Posrednu potporu dala je i Europska banka za obnovu i razvoj potporom izvoznim aktivnostima na tržištima CIS-a koje obuhvaća države bivšeg Sovjetskog Saveza, a potom i u financiranju obrtnog kapitala.

Poslušajte što je na otvorenju zabilježila Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.