Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jokić: Odluka donijeta bez učitelja, maturantima treba reći - Oprostite!

09.05.2020.

18:46

Autor: Neva Funčić

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Foto: - / -

Maturanti su naučili životnu lekciju o tome kako je to kad politika ne razmišlja o tome kako je kad imate osamnaest godina, rekao je Boris Jokić, suradnik Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, u programu Radio Rijeke.

Boris Jokić slikovito kaže da su kao u filmu "Rocky" završili nokautirani u konopcima, no podsjeća da taj film ima šest nastavaka. "Tek su jučer saznali kalendar mature, a tijekom dva mjeseca bez škole i prijatelja im je priređena neizvijesnost kakvu nisu zaslužili", kaže Jokić koji očekuje da će ih ovo iskustvo ojačati za buduće životne borbe.

Od ponedjeljka svoja vrata ponovno otvaraju vrtići i škole. U Rijeci se u školske klupe vraća oko 150 učenika nižih razreda, a u Primorsko-goranskoj županiji manje od pet posto roditelja odlučilo se za ovakvu odluku. Jokić smatra da odluka koja je donijeta bez dogovora s učiteljima i roditeljima nije dobra.

"Čemu to? Odluka je i obrazovno sporna. Djeca će se vratiti bez svojih prijatelja, a učitelji podučavati i u gotovo praznim razredima i online. Stvara dodatni stres i trošak", kaže Jokić.

Različite europske zemlje imaju različita iskustva u ponovnom otvaranju škola, nakon popuštanja izvanrednih epidemioloških mjera. No, Jokić ističe da je škola obavezna za sve - prema tome ili nastave u školi ima ili je nema.

Prebacivanje odgovornosti s države na roditelje je potpuno neprimjereno, smatra Jokić koji očekuje da će se nastavnici i odgajatelji idućeg tjedna prilagoditi. "To su ljudi posvećeni djeci i ako u školu dođe i samo jedno dijete, za njega će se boriti!", rekao je Jokić. Poslušajte više:

Jokić: Odluka donijeta bez učitelja, maturantima treba reći - Oprostite!, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.