Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jonatan Lerga: Bez dobrog tima mladih doktoranada nema značajnijih rezultata!

25.12.2022.

16:18

Autor: Tatjana Sandalj

Državna nagrada za znanost u području tehničkih znanosti

Državna nagrada za znanost u području tehničkih znanosti

Foto: - / Jonatan Lerga, privatni arhiv

U Hrvatskom saboru su krajem godine dodijeljene državne nagrade za znanost za 2021. godinu. Jedan od dobitnika godišnje nagrade je prof. dr. Jonatan Lerga, a zašto on ističe da treba studirati na Tehničkom fakultetu u Rijeci?

Državnu nagradu za znanost u znanstvenom području tehničkih znanosti, polju računarstva, grani umjetne inteligencije, za rad u 2021. godini dobio je dr. Jonatan Lerga, izvanredni profesor riječkog Tehničkog fakulteta te predstojnik Zavoda za računarstvo i voditelj Laboratorija za obradu informacija na fakultetu. 


Sedam znanstvenih radova treba objaviti u karijeri, u časopisima indeksiranima u WoS bazi podataka, za izbor u najviše znanstveno zvanje u području tehničkih znanosti, a to je znanstveni savjetnik u trajnom zvanju. Dr. Lerga ima takvih radova osam u 2021. i isto toliko u godini ranije, a tijekom pet godina objavio je 28 radova u WoS indeksiranim časopisima. 

Ključan je dobar tim. Ponekad mi se čini da se kitim tuđim perjem. Danas su istraživanja kompleksna i bez dobrog tima mladih doktoranada nije moguće ostvariti značajnije rezultate.

Jonatan Lerga

Zahvalno je i područje kojim se bavimo, ističe Lerga, jer ne zahtijeva skupu opremu nego razvoj novih algoritama koji se onda mogu, ponekad, primijeniti u različitim područjima ili na različitim problemima. A rješavanje svakog pojedinačnog praktičnog problema može rezultirati objavom znanstvenog rada. 


Dr. Lerga je i predstojnik Centra za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost Sveučilišta u Rijeci. Centar je osnovan u najnezahvalnije vrijeme, u pandemijskoj 2020. godini. Kod osnivanja takve institucije važno je uspostaviti suradnju, pokrenuti projekte i zajedničke znanstvene radove, a to je svakako lakše ako se ljudi mogu fizički sresti, čak i kad su navikli raditi na računalima, tumači naš sugovornik. 


Unatoč tome, Centar je okupio više od 70 znanstvenika riječkog sveučilišta koji djeluju u okviru 17 istraživačkih grupa. Već u prvoj godini djelovanja objavili su 56, a u drugoj 90 znanstvenih radova. 

Neophodno je tako surađivati, ako želimo novi doprinos znanosti. Tehnika primijenjena u medicini dat će veću korist, nego ako se područja samostalno razvijaju. Kad algoritam koji smo razvijali, primijenom u konkretnom području, rezultira poboljšanjem, to je ono što čovjeka čini sretnijim.

Jonatan Lerga

Zanimljivo je da je vrijednost umjetne inteligencije prepoznao i UNESCO, pa dr. Lerga sudjeluje u radu International Research Centre of Artificial Intelligence, ali o tome će se vjerojatno više govoriti u budućnosti. 


Kao profesor, Lerga držao je 16 kolegija od kad je na Tehničkom fakultetu, a iako je to puno posla s pripremama, drži ih vrlo vrijednim jer pružaju širu sliku o različitim podučjima u kojima se mogu implementirati algoritmi što ih razvijaju. Na taj način se i studenti vrlo rano mogu uključiti u razvoj nekog znanstvenog rada, pa je odgoj novih znanstvenika, uz obrazovanje, jedan od važnih segmenata rada.


A zašto, osim spomenutog, treba studirati na Tehničkom fakultetu u Rijeci? Više poslušajte u razgovoru u emisiji Akademskih kvarat ure:

Akademskih kvarat ure: Jonatan Lerga, algoritmima do državne nagrade

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Akademskih kvarat ure

Znanosti ne bi bilo bez potrebe da se otkrije novo, drugačije, bolje - stoga pozivamo da s nama izađete iz uobičajenih okvira. Misao preko granica - petnaest minuta svake nedjelje u 19:30 uz Tatjanu Sandalj.

Poslušajte u Slušaonici