Hrvatski radio

Radio Rijeka

Još devet jedinica lokalne samouprave u e-Županiji

08.03.2016.

13:29

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Još devet jedinica lokalne samouprave s područja Primorsko-goranske županije pridružilo se obitelji e-Županije. U ovoj godini će PGŽ za taj projekt utrošiti 255 tisuća kuna i planiraju uključiti sve lokalne jedinice.

U sjedištu Primorsko-goranske županije svečano je potpisan sporazum o suradnji u okviru projekta e-Županija. Radi se o suradnji PGŽ, razvojne agencije REA Kvarner te devet jedinica lokalne samouprave na planiranju i izvođenju projekta izgradnje otvorene širokopojasne pristupne elektroničke mreže.

Do sada se, od 36 jedinica lokalne samouprave, u projekt e-Županija uključilo njih 18, a ove se godine planira uključiti i preostale. U provedbu je Županija do sada utrošila 870 tisuća kuna, dok je za ovu godinu planirano dodatnih 255 tisuća.

Primorsko-goranska županija je prva regija u Republici Hrvatskoj koja je pokrenula realizaciju ovakvog projekta, a e-Županija jedini je projekt iz Hrvatske prijavljen Europskoj komisiji u području "Digitalna znanja i inovacije" te uvršten u Projektnu listu Komisije za koju su planirana sredstva u visini od 220 milijuna eura. Cilj je projekta PGŽ preobraziti u suvremenu regionalnu elektroničku upravu te osigurati uključenje svih građana u informacijsko društvo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.