Hrvatski radio

Radio Rijeka

Još jače veze prijateljskih gradova Rijeke i Karlsruhea

06.05.2022.

13:01

Autor: Neva Funčić

Susret prijateljstva

Susret prijateljstva

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

U Auli pape Ivana Pavla drugog u Trsatskom svetištu sinoć je otvorena izložba "Iskustva transcedencije u umjetnosti", koja je okupila 12 umjetnika iz njemačkog grada Karlsruhea i Rijeke. Prvi je put postavljena 2019. u Njemačkoj, a u povodu uzvratanog otvaranja izložbe, delegaciju prijateljskog grada Karlsruhea primio je riječki gradonačelnik Marko Filipović i najavio nastavak suradnje.


Umjetnost i kultura grade mostove među ljudima, iznad granica jezika i nacija. Politika može postaviti platformu i otvoriti mogućnosti, za nove razmjene i nastavak suradnje, istaknuo je dogradonačelnik Karlsruhea Albert Käuflein. Suradnja Rijeke i Karlsruhea traje već nekoliko desetljeća, od humanitarne pomoći tijekom domovinskog rata do razmjene učenika i studenata te umjetničke suradnje, a danas se u salonu Grada Rijeke razgovaralo i o nastavku gospodarske i turističke suranje te povezanosti aviolinijama i primjeni njemačkih iskustava u javnom prometu. Karlsruhe ima dobra iskustva u primjeni car sharinga, dijeljenju prijevoza gradskim automobilima, što je moguće primijeniti i u Rijeci, rekao je gradonačelnik Filipović.


Poslušajte izjave nakon prijema:

Još jače veze prijateljskih gradova Rijeke i Karlsruhea

Izložba radova umjetnika iz dvaju gradova propituje temu iskustvava umjetnika i umjetnica tijekom njihova stvaralačkog procesa, a na Trsatu do 22. svibnja izlažu Tomislav Brajnović, Holger Fitter, Maja S. Franković,Sigrid Haag, Elmar Interschik, Mirna Kutleša, Lilo Maisch, Ksenija Mogin, Elisabeth Nuchtern, Maja Römer-Ficher, Mauro Stipanov i Antun Vrlić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.