Hrvatski radio

Radio Rijeka

Greenpeace prosvjed: NE krvavoj nafti, DA obnovljivoj energiji!

30.05.2022.

13:13

Autor: Radio Rijeka

Mir, a ne ulje

Mir, a ne ulje

Foto: - / Greenpeace Hrvatska

Od početka rata u Ukrajini zemlje Europske unije potrošile su više od 54 milijarde eura na rusku naftu, plin i ugljen. Stoga je Greenpeace CEE mirnim prosvjedom pozvao političke čelnike EU-a da hitno uvedu embargo na sva ruska fosilna goriva i ubrzaju energetsku tranziciju na obnovljivu energiju.

Greenpeaceov brod Rainbow Warrior prosvjedovao je ispred tankera SCF Samotlor koji je prevozio rusku naftu u luku Omišalj.

Europa još uvijek sufinancira rat u Ukrajini i s takvom praksom mora prestati odmah!

Eszter Matyas - voditeljica kampanje u Greenpeaceu CEE

Najveći dio potrošnje nafte u EU otpada na promet, dok je EU ovisna o uvozu čak za 97% svojih naftnih proizvoda. Dobra vijest je da je Međunarodna energetska agencija (IEA) nedavno priopćila da bi ograničeni niz kratkoročnih mjera u prometu mogao smanjiti potrošnju čak za 2,7 milijuna barela nafte dnevno u sljedeća četiri mjeseca. 

Rat u Ukrajini trebao bi biti zvono za buđenje europskim čelnicima. Trenutna zabrana svih ruskih fosilnih goriva može i mora biti snažan poticaj u razvoju obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti u Europi. Ona je važna ne samo zbog klimatske sigurnosti, već i zbog neovisnosti od autokratskih režima koji trguju fosilnim gorivima.

Petra Andrić iz Greenpeacea u Hrvatskoj

Također, kao primjer dobre prakse je Njemačka u kojoj bi kratkoročne mjere mogle smanjiti uvoz ruske nafte za otprilike trećinu.

Ne krvavoj nafti!

Ne krvavoj nafti!

Foto: - / Greenpeace Hrvatska

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.