Hrvatski radio

Radio Rijeka

Još jedan potres na riječkom području - što se događa s tlom?

08.01.2016.

11:03

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na riječkom je području jutros ponovno podrhtavalo tlo. Seizmolozi su u 6:56 zabilježili slabiji potres, s epicentrom 12 kilometara sjeveroistočno od Rijeke. Jutrošnji potres posljednji je u nizu zabilježenih proteklih dana na riječkom području.

Potres jakosti 2,8 prema Richteru jutros su osjetili stanovnici Hreljina i Krasice, ali i Omišlja i Rijeke. No tlo podrhtava već nekoliko dana: više slabijih potresa u prethodna dva dana zabilježeno je na području Matulja, Bakra, Fužina i Kraljevice. Riječ je o uobičajenoj seizmičkoj aktivnosti za područje od Klane do Senja, kaže profesor Prirodoslovno matematičkog fakulteta, geofizičar Marijan Herak. "Proteklih nekoliko dana zabilježena je pojačana aktivnost, ali takvih slabijih potresa i inače ima. Seizmološki aktivnije područje počinje već kod Furlanije, pa se onda u našem kraju ta zona nastavlja preko Klane i riječkog područja, do Novog Vinodolskog i Senja", pojašnjava Herak.

Građane zanima navješćuju li slabiji potresi - jači? "To se ne može sa sigurnošću reći, ali ni poreći. Mi još nismo na tom nivou predviđanja, no Hrvatska zaklada za znanost odobrila je projekt koji uskoro kreće, seizmičkog istraživanja područja Velebita, u koje spada i šire riječko područje, pa ćemo doznati nešto više o pravilnostima potresa na ovom području", odgovara Herak. Inače, riječko područje jedno je od tektonski kompliciranijih u svijetu: tu se spajaju jadranske mikroploče Dinarida i Alpa i one se trenutno pomiču. U tim pomacima dolazi do oslobađanja energije, koja se ne oslobađa trenutno, pa uobičajeno možemo očekivati da nakon jednog potresa slijedi drugi.

Na sreću, svi su dosad slabiji, kaže Herak i podsjeća da je na području Bakra bilo u prošlosti više jakih potresa- veliki potres 1750. godine, pa onaj 1904. kada već znamo da je bio jačine 7 po Richteru. Za vrijeme ovih slabijih potresa građani ne trebaju činiti ništa, proći će čim ih osjete, ističe dr. Herak te podsjeća na uobičajene postupke u slučaju jakog potresa: bez panike, isključiti struju i plin, ne izlaziti dok traje potres, zaštititi glavu, a potom slušati upute nadležnih. Najbolje, naravno, radio, kaže Herak uz poruku da će se brda i dalje tresti. Poslušajte razgovor koji je s njim vodila Neva Funčić te što o potresu kažu Riječani:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.