Hrvatski radio

Radio Rijeka

Još jedan snažan potres s epicentrom u Petrinji

06.01.2021.

18:32

Autor: Hina, Tatjana Sandalj

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Foto: - / -

Još jedan snažan potres stresao je regiju u srijedu navečer. U 18:01 sati seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres magnitude 5.0 po Richteru s epicentrom kod Petrinje.

Magnituda potresa iznosila je 5.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI-VII stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio u središnjoj Hrvatskoj, izvijestila je Hina.

U novom potresu oštećeno je nekoliko objekata, na teren su odmah upućene ekipe koje pregledavaju područje, a zasad nema podataka o stradalima, doznaje se od glasnogovornika Stožera za otklanjanje posljedica potresa Mladena PavićaZasad su stigle tri prijave štete na objektima koji su već bili načeti, a zabilježena je šteta i na policijskoj postaji u Petrinji, rekao je Pavić Hini.

Na teren su odmah izašle sve službe koje pregledavaju teren. S obzirom na snagu potresa od 5,0 i trajanje od desetak sekundi štete su za očekivati, kazao je Pavić. 

Nakon večerašnjeg novog potresa na Twitter profilu Vlade oglasio se i načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved"Nakon ovog posljednjeg potresa sve ekipe su poslane odmah ponovno na teren da se provjeri ima li ozlijeđenih i kakve su nove štete. Nažalost, ovo znači i da statičari moraju ponovno izvršiti kontrolu objekata koje su već prošli", poručio je Medved.

"Rekao bih da je ovaj potres jedan od onih prirodnog slijeda naknadnih potresa koji slijede nakon onoga razornog potresa 29. prosinca", izjavio je za Dnevnik HRT-a seizmolog Tomislav Fiket

Statičar na terenu u Petrinji Mario Todorić za RTL je izjavio da će nakon večerašnjeg snažnog udara biti vjerojatno dodatnih oštećenja. "Ponovo je bio snažan udar što će vjerojatno na već oštećenim objektima izazvati dodatna oštećenja", rekao je.

Na internetskoj stranici EMSC (European Mediterranean Seismological Center) zabilježili su potres od 5 stupnjeva po Richteru u 18:01 sati po lokalnom vremenu, a njihovi pratitelji na Twiteru javljaju da se osjetio u cijeloj regiji. Tresli smo se i u Rijeci.

Na istoj stranici bilježe još šest podrhtavanja s epicentrom u Hrvatskoj u proteklih 12 sati, ali su svi bili blaži od dva stupnja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.