Hrvatski radio

Radio Rijeka

Još jedna oboljela osoba vratila se iz Rumunjske, ukupno ih je 38

14.03.2020.

16:43

Autor: Hina, HRT

Nacionalni stožer Civilne zaštite - dolazak na presicu (Foto: Josip Regović / Pixsell)

Nacionalni stožer Civilne zaštite - dolazak na presicu (Foto: Josip Regović / Pixsell)

Foto: - / -

Od jutros je u Hrvatskoj potvrđena još jedna osoba zaražena koronavirusom. Došla je iz Rumunjske, gdje je bila na natjecanju, a smještena je u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" u Zagrebu, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

To znači da je u Hrvatskoj do sada ukupno zaraženo 38 osoba. Nova oboljela osoba ima temperaturu i blage respiratorne simptome, a i svi su ostali ležeći bolesnici stabilno i dobro, ravnateljica Klinike "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić. 

"Današnji porast broja oboljelih u Italiji je velik - ima 2547 novooboljelih. To je značajan broj. U Španjolskoj također situacija eskalira, s naznakom multiplikacije broja nešto čak i brže u datom trenutku u Italiji", izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

"U Europi se pogoršava situacija sa širenjem koronavirusa, raste broj zaraženih i u EU i u Hrvatskoj, a Hrvatska poduzima sve mjere da se uspori taj ritam", rekao ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović"Mjere su intenzivne i što se tiče epidemiološke situacije i situacije na granici", naglasio je.

Rekao je i da uvode posebni režim za hrvatske vozače kamiona koji dovoze robu u Hrvatsku, istaknuvši da se opskrba se ne smije dovesti u pitanje.

"Policija će biti u pomoći sanitarnim službama, a suradnja već funkcionira", dodao je. Rekao je i kako ima lažnih vijesti vezano za širenje koronavusa, a nadležne službe to će provjeravati.

Vlada je sada u drugom stupnju pripravnosti, a na pitanje što se treba ključno dogoditi da bi prešla u treći stupanj, ministar zdravstva Vili Beroš odgovara da će se to dogoditi kad bude dokazana lokalna transmisija virusa. "Nakon toga ulazimo u treću fazu. Sada smo razgovarali o onim odlukama koje je potrebno donijeti i već su napisane, da bismo omogućili da se zdravstveni sustav podigne na jedan viši nivo, da mobiliziramo po potrebi ljudske i druge resurse, da bismo bili u punom smislu spremni odgovoriti na tu treću fazu", rekao je ministar.

Danas popodne započet će testiranja na koronavirus na još dvije institucije u Zagrebu - na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i na zavodu za javno zdravstvo "Andrija Štampar", gdje će se dodatno testirati uzorci iz Hrvatske, najavljeno je na konferenciji.

Kad je riječ o pet novih današnjih slučajeva, radi se o dva slučaja iz Osijeka te po jednom iz Siska, Varaždina i Zagreba. Ukupno je do sada u našoj zemlji zaraženo 38 osoba, a dvije od njih su izliječene.

Širenje virusa u Hrvatskoj, pripremila Miruna Kastratović

Europa središte pandemije, pripremila Ana Krolo

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.