Hrvatski radio

Radio Rijeka

Još jednom: onima koji žive na granici uz Kupu ne treba žica!

29.12.2016.

15:54

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dobra suradnja predstavnika graničnih službi i lokalnih samouprava Hrvatske i Slovenije uz gornji tok rijeke Kupe u Gorskom kotaru potvrđena je jedanaestim prednovogodišnjim susretom na schengenskoj granici.

Blagdansko druženje na sredini mosta kod naselja Brod na Kupi jedna je od niza manifestacija koju tijekom godine mjesna Udruga Kupa organizira zajedno sa Sportsko-turističkim društvom slovenske Općine Kostel. 

Unatoč predblagdanskom ozračuju predsjednik Udruge Kupa iz naselja Brod na Kupi Davorin Klobučar nije skrivao ogorčenje činjenicom da se već godinu dana uz hrvatsko-slovensku granicu podižu ograde: "Boli me kad na granici vidim opasnu žilet–žicu, a na slovenskoj su se strani nedavno pojavila i željezna vrata. To je ono, što narod Kupske doline ne želi, niti sa slovenske, a niti s hrvatske strane granice."

Svjesni međunarodnih događaja i mogućih opasnosti žitelji uz Kupu poštuju oprez, ali i poručuju da najveću sigurnost uz granicu daje narod kojem je stalo da vlada zajedništvo i prijateljstvo, tvrdi Klobučar.

U duhu tog zajedništva i prijateljstva želju da na prostoru uz granicu nestanu sve barijere sa slovenske je strane izrekao predsjednik Sportsko-turističkog društva Kostel Stanko Nikolič: "Mi smo prošle godine, na istom ovom mjestu rekli da ne trebamo žicu. Međutim otad žica ne odlazi, već postaje sve viša. Unatoč tome, mi ćemo se ovdje sastajati i družiti, jer narod se ovdje, s obje strane granice družio i sastajao otkad postoji."

Nakon obraćanja čelnika vlasti Grada Delnica, Općine Kostel i Primorsko-goranske  županije te dužnosnika granične policije predstavnici udruga sa slovenske i hrvatske strane simbolički su u Kupu pustili četiri pastrve te vijenac sa zajedničkom znakovitom porukom: Adio Schengen! Dosta je bilo i previše! Poslušajte:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.