Hrvatski radio

Radio Rijeka

Još nema odluke, no većina koalicijskih partnera ipak za stečaj Uljanika

20.03.2019.

17:40

Autor: Hina, HRT

Radnici i dalje u iščekivanju odluke o sudbini brodogradilišta (Foto: Pixsell)

Radnici i dalje u iščekivanju odluke o sudbini brodogradilišta (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Političke stranke vladajuće većine na sastanku nisu donijele konačnu odluku hoće li Uljanik u proces restrukturiranja ili u stečaj, već bi tu odluku trebali donijeti za nekoliko dana. Razgovarali su o troškovima restrukturiranja i stečaja.

"Nismo donijeli konačnu odluku o tome hoće li se donijeti odluka o procesu restrukturiranja ili stečaju, već smo upoznati sa svim podatcima i ostavili smo si još par dana", izjavio je novinarima nakon sastanka u Banskim dvorima predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Po podatcima koje je iznio, na sastanku je rečeno da bi troškovi restrukturiranja Uljanik grupe iznosili bi nešto više od milijardu eura, a troškovi stečaja oko 557 milijuna eura. "Radi se o tome da se razmišlja što bi za hrvatsku brodogradnju značio stečaj Uljanika. Nije to pitanje samo troška tog procesa, razmišlja se i o daljnjoj sudbini procesa koji je naslonjen na brodogradnju, znanstvenih institucija te djelatnosti oslonjenih na brodogradnju", rekao je Bačić, odgovarajući na upit gdje je tu dilema s obzirom na iznesene brojke.

Inače, većina predstavnika političkih stranaka, partnera HDZ-a u vladajućoj koaliciji, uoči koalicijskog sastanka je izjavila kako je stečaj Uljanika bolje rješenje od restrukturiranja.

Ivan Vrdoljak iz HNS-a kaže kako danas želi vidjeti računicu što za građane znači stečaj, a što restrukturiranje, te što nosi nastavak proizvodnje i je li ona moguća u stečaju.

Darinko Kosor (HSLS) upozorio je kako Vlada, a ne koalicija, donosi odluku između stečaja i restrukturiranja, a da koalicijski partneri iznose svoje mišljenje.

Reformist i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović kaže kako je njegov stav da treba ići u stečaj, te da tako smatra poučen propašću sisačke željezare, rafinerije i petrinjskog Gavrilovića, u kojima je ukupno izgubljeno 30 tisuća radnih mjesta.

Kažimir Varga iz saborskog kluba Milana Bandića i nezavisni Ivan Mišić također smatraju da je najbolje rješenje stečaj, no potpredsjednik Sabora i zastupnik talijanske manjine Furio Radin kaže da je njegov stav "oduvijek restrukturiranje".

"Apsolutno sam sa sobom raščistio - stečaj. Mislim da je to jedino rješenje", rekao je saborski zastupnik Hrvatske demokršćanske stranke Branko Hrg. Ponovio je kako je apsolutno protiv toga da se više i jedna kuna državnog novca daje na neviđeno.

IDS, PGS i lista za Rijeku, a zatim i Živi zid u Saboru su održali konferencije za novinare o hrvatskoj brodogradnji. Tulio Demetlika i Silvano Hrelja uputili su apel Vladi da Uljaniku pruži još jednu priliku za opstanak, a Živi zid najavio je kaznene prijave protiv ministra Darka Horvata, HBOR-a i još pet ministara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.