Hrvatski radio

Radio Rijeka

Još županijskoga novca za uređenje KBC-a

13.07.2015.

14:06

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekt izgradnje Doma za starije i nemoćne osobe Volosko, nova ulaganja u riječki KBC, rad Županijskog centra 112 i smanjenju broja nezaposlenih na riječkom području bile su teme redovitoga susreta primorsko-goranskog župana s novinarima.

Telefoni u Županijskom centru 112 stalno zvone. U lipnju je zabilježeno nešto više od 15 tisuća poziva. Od toga je dežurnim službama zbog intervencija preusmjereno oko tri i pol tisuće poziva: gotovo dvije tisuće hitnoj pomoći, nešto manje policiji, 140 vatrogascim, četiri GSS-u te tri Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru.

Primorsko-goranska županija dodijelila je u proračunu osigurana sredstva za sufinanciranje daljnje sanacije Kliničkoga bolničkog centra Rijeka, ukupno milijun i 430 tisuća kuna, rekao je župan Zlatko Komadina. Dio novca namijenjen je dodatnim radovima na vili Gorup u kojoj je smještena Klinika za radioterapiju i onkologiju i koja se obnavlja zadnjih nekoliko mjeseci.

Krajem lipnja u regionalnom uredu za zapošljavanje zabilježeno je 13.090 nezaposlenih osoba, od čega oko devet tisuća u Rijeci. U odnosu na svibanj to je 8,8 posto manje 20,3 posto manje u odnosu na lanjski lipanj. Najviše nezaposlenih je sa završenom srednjom školom - 29,3 posto.
Na tržištu rada najtraženiji su konobari, prodavači i kuhari, a prema statistikama u lipnju, od ukupnog broja nezaposlenih 57,3 posto je žena te 42,7 posto muškaraca.

Ostatak novca utrošit će se na uređenje bolesničkih soba na odjelu za kardiovaskularne bolesti, na sušačkom lokalitetu KBC-a, a najveći dio novca namijenjen je sanaciji nekoliko prostora u dječjoj bolnici na Kantridi. "Riješit ćemo sve one krovove iz kojih curi na glavu djeci", kaže Komadina. Sanirat će se i neprohodna terasa istočnoga krila poliklinike.

Za srijedu 15. srpnja u 10 sati najavljeno je otvorenje obnovljenoga dijela malog Doma za starije osobe u Voloskom. Primorsko-goranski župan govorio je i o projektu novoga velikog doma, za čiju izgradnju će prvo biti prikupljene neobvezujuće ponude. Objekt je zamišljen sa sedam zgrada, s 12,5 tisuća kvadrata prostora.

Na županovu kolegiju spomenuto je i da bi zemlja partner ovogodišnjega Invest foruma u Opatiji, koji će se održati krajem listopada, mogla biti Austrija. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.