Hrvatski radio

Radio Rijeka

Josip Sušanj, riječki majstor za izradu pletenih "košića"

25.04.2017.

13:08

Autor: Edi Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U emisiji Leksikon danas vam donosimo priču o jednom zanimljivom čovjeku s još zanimljivijem hobijem. Živi u Stuparima, između Škurinja i Viškova i glava je obitelji Sušanj, u kojoj su žene prave umjetnice u pripremi slastica, a muški - u pravljenju pletenih košića.

"Tumbak je za pobirat črešnje i drugo voće, ručni košići su za zelenjavu, a luno za lešnjaki i orehi", priča svoju zanimljivu priču Josip Sušanj i dodaje kako će sada u "proizvodnji" nastupiti stanka jer zbog vegetacije koja je krenula, u šumu više do jeseni neće ići. 

"Kostur za košići je od drena, prutice su od leska. Drevo se suši va kore pa se čisti, savija... Za se treba vremena i strpljenja. A ja ga imam", govori nam Josip. Nakon operacije srca ostavio se teškoga posla, pa sada, kaže, ima vremena za zadovoljstva.

Na pitanje koliko mu treba vremena za izradu jednoga košića i što će s njima, Josip pokazuje onoga na kojem se najviše vremena izgubi. "Tumbak za pobirat črešnje ili grozje, ima ruču za obesit na kitu (granu). Jeno 15 ur mi rabi", govori Josip i dodaje kako će košići najprije na izložbu, a nakon toga će neke pokloniti, i neke prodati. Kod njega je bio Edi Kišić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.