Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jovanović: Dok nam živo srce bije, ne damo na antifašizam i Tita!

29.06.2017.

12:33

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Dok nam živo srce bije, ne damo na antifašizam jer da njega i Tita nije bilo, ne bismo stajali na ovom mjestu na Titovom trgu i jednostavno svakom obliku puzajuće fašizacije jasno i glasno moramo reći - dosta!"

Poruka je to koju su iz Rijeke poslali saborski zastupnici SDP-a Željko Jovanović i Damir Tomić i sveučilišni profesor Saša Zelenika.

"Obići ćemo danas trgove koji nose Titovo ime u Rijeci, Opatiji, Lovranu i Matuljima, potom odlazimo u Istru i sve žitelje tih gradova i naselja molimo da Bandiću, Hasanbegoviću, Jandrokoviću, Plenkoviću i ostalima koji žele mijenjati imena ulicama i trgovima maršala Tita, pošalju razglednice na kojima će pisati "Smrt fašizmu - sloboda narodu". Mi ćemo im poslati 37 razglednica zbog 37 saborskih zastupnika SDP-a, ali i 37 godina od smrti Josipa Broza", rekao je Željko Jovanović.

"Po Deklaraciji koju je donio Hrvatski sabor nedopustivo je mijenjanje imena ulica i trgova koji nose ime maršala Tita. Osim toga odluka Ustavnog suda iz 2006. godine je jasna - imena ulica i trgova ne mogu se mijenjati ako nema mišljenja ljudi koji u toj ulici ili na trgu i žive. To bi bila teška povreda Ustava pa prema tome ako bi Bandić inzistirao i dalje na tome, to bi bila teško kršenje ustavnih prava", dodaje Jovanović.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.