Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jovanović: Mladi znanstvenici neće morati napuštati Hrvatsku

15.04.2013.

22:34

Autor: Hina / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Znanstvenim novacima koji stječu uvjete za zvanje docenta ministar Jovanović na večerašnjoj je tribini u Rijeci o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju poručio da neće morati odlaziti iz Hrvatske. Riječko sveučilište ocijenio je najpropulzivnijim, dok najproblematičnijim smatra Sveučilište u Zagrebu.

Nije istina da ministarstvo reže troškove pa će znanstveni novaci morali odlaziti u inozemstvo, rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Činimo sve da u sustavu zadržimo najbolje novake, ali i najbolje profesore koji su navršili 65. godinu života, istaknuo je ministar.

Sustav znanosti i obrazovanja nije dovoljno financiran, smatra ministar, iako je budžet njegova ministarstva ove godine povećan za 40 milijuna kuna. Hrvatska za znanost i obrazovanje izdvaja 0,75 posto BDP-a, dok je europski prosjek 2,3 posto. No Jovanović smatra da povećanje tih ulaganja u budućnosti ne treba temeljiti samo na državnom proračunu jer on neće moći dovoljno rasti da bi se dosegla razina ulaganja u zemljama EU. Nužno je uključiti privatni sektor u ulaganja u istraživanja i razvoj, rekao je Jovanović. U to  se mogu uključiti i strani investitori, a jedan od poticaja je i otvaranje znanstveno-tehnoloških parkova kakav se planira ostvariti u Rijeci.

Kritiku da ministarstvo tjera sustav u privatizaciju i komercijalizaciju ocijenio je apsurdnom jer je samo 6 posto studija i 7 posto studenata na privatnim visokoškolskim ustanovama. Naglasio je da će ministarstvo ustrajati na započetim reformama unatoč svim pritiscima. Nakon donošenja strategije razvoja znanosti i obrazovanja morat će se donijeti nova zakonska rješenja koja će biti u primjeni 2016. godine te su zbog toga potrebna dva mandata, rekao je ministar.

Ocjenjujući sveučilišta u Hrvatskoj, kazao je da je riječko najpropulzivnije, a da je jedini problem među sveučilištima ono u Zagrebu. Preglomazno je, previše konzervativno i presporo te je kočnica cijelom sustavu. Problem je i malo publikacija i tekstova u najcitiranijim znanstvenim časopisima te veći broj malih projekata, a malo onih sa snažnijim odjekom, ocijenio je.

Na pitanje kad će se nastaviti graditi Sveučilišni kampus u Rijeci, rektor riječkog sveučilišta Pero Lučin je kazao da je problem u nedostatku novca. Izradili smo svu dokumentaciju i otvorili gradilište te očekujem da će se do kraja ovog mjeseca naći rješenje financiranja pa gradnja može početi na jesen, rekao je Lučin. Planirana je gradnja paviljona za smještaj studenata, energane i drugih sadržaja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.