Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jovanović: Oporba uz pomoć medija spriječila srozavanje digniteta Sabora

15.11.2019.

14:16

Autor: Hina

Željko Jovanović (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT Radio Rijeka)

Željko Jovanović (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović poručio je u petak kako je pritisak političke oporbe uz značajnu podršku medija spriječio "srozavanje digniteta Sabora, kojeg je HDZ želio iznajmiti stranci za njihov politički dernek".

"To je bio još jedan u nizu poteza koji ruše povjerenje u demokratske institucije pa se došlo do toga da ispitivanja javnosti pokazuju nikad manje povjerenje u Sabor, Vladu i pravosuđe u cjelini, rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

Svakim potezom, tvrdi SDP-ovac, aktualna Vlada i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ruše povjerenje građana u institucije i zato se odlazi u inozemstvo. "Zbog toga je potrebno u što većem broju izlaziti na izbore", ustvrdio je.

Ocijenio je i da prekidom rada Sabora u trajanju od dva tjedna vladajući izbjegavaju raspravu o predloženim SDP-ovim izmjenama zakona o izboru predsjednika Republike.

"Njima se željelo utvrditi da birački odbori budu višestranački, što je posebno važno u manjim sredinama, gdje HDZ ima potpunu kontrolu i mogućnost manipuliranja na glasačkim mjestima, te da svaki glasač potpisom potvrdi primitak glasačkog listića, također u svrhu smanjenja mogućnosti manipulacije", kazao je Jovanović.

Odbijanjem mogućnosti rasprave o tom prijedlogu utječe se na predstojeće predsjedničke izbore, kao i odlukom o danima izbora, naveo je.

2009. i 2014. godine izbori su, podsjetio je, bili u dva kruga 29. prosinca i 12. siječnja, kad je najviše odgovaralo građanima. "Sad će biti 22. prosinca i 5. siječnja, kad mnogi potencijalni glasači neće biti u mogućnosti glasati, posebno u drugom krugu. Građani koji su tada izvan Hrvatske uglavnom kao glasači ne podupiru Kolindu Grabar-Kitarović", ustvrdio je SDP-ov Željko Jovanović. Poslušajte izjavu:

Jovanović o izborima, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.