Hrvatski radio

Radio Rijeka

23:11 / 25.05.2013.

Autor: Hina / Virna Baraba

Jovanović: Ustavni sud je političko tijelo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović oštro je reagirao na izjavu predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec, koja je njemu i premijeru Milanovića poručila da na njima nije da komentiraju odluke Ustavnog suda nego da ih provode u djelo - rekavši kako Ustavni sud svojim ponašanjem u ovom trenutku pokazuje da se radi o političkom tijelu.

Jovanović je to rekao komentirajući izjavu predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec da su se on i premijer Zoran Milanović trebali suzdržati od komentiranja odluke Ustavnog suda, kojom je privremeno ukinut kurikulum zdravstvenog odgoja, i tu odluku provesti u djelo.

Ministar Jovanović je u izjavi za medije danas rekao kako je iznenađen tim stajalištem predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec, jer su i on i premijer Milanović neposredno nakon objave odluke Ustavnog suda izjavili da tu odluku poštuju i da će je provesti u djelo, te da je resorno Ministarstvo već napravilo potrebne korake da 1. lipnja započne javna rasprava o zdravstvenom odgoju.

Poruka gospođe Omejec ukazuje da ona ne razumije da Vlada, premijer i ministar imaju izvorni mandat i da su dužni glasno govoriti i komentirati sve što se tiče hrvatskog društva. U ovom slučaju mi nismo komentirali odluku Ustavnog suda, nego smo komentirali pojedine istupe koji su ukazivali na to da ima puno toga što nije točno u izjavama, rekao je.

Jovanović je ocijenio da Ustavni sud svojim ponašanjem u ovom trenutku pokazuje da se doista radi o političkom tijelu, da u njemu sjede ljudi koji nikada ni dana nisu proveli u sudstvu.

Dodao je da se za gospođu Omejec čak mijenjao zakon da bi mogla biti članica Ustavnog suda.

Ministar Jovanović još je rekao da razmišlja o tome da se novi školski predmet, koji u prvi plan stavlja zdravlje djece, nazove zdravlje“ i da se u njemu ni ne spominje riječ odgoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.