Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jubilarni 10. Dani antifašizma u Opatiji pod motom "Antifašizam nije mit"

28.02.2019.

15:25

Autor: Olivera Vinković

Foto: Grad Opatija

Foto: Grad Opatija

Foto: - / -

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Opatije i Gimnazije Eugena Kumičića, u Opatiji se od 06. do 08. ožujka 2019. održavaju jubilarni 10. Dani antifašizma. Manifestacija se održava pod motom "Antifašizam nije mit".

Tema je isticanje važnosti antifašizma s obzirom na činjenicu stalnih pokušaja omalovažavanja i negiranja antifašizma te revidiranja prošlosti.

Cilj je suprotstaviti se svim oblicima negiranja zločinačkog karaktera Jasenovca, otvorenog ili prikrivenog veličanja ustaštva i svih drugih oblika revizije povijesti kojih smo svjedoci u Europi, a posebno u Hrvatskoj, istaknuo je suorganizator opatijskih Dana antifašizma, politolog Neven Šantić.

Počasni predsjednik UABA Opatija Oleg Mandić i predsjednik UABA Opatija Bruno Starčić prisjetili su se 2009. kada su zajedno s Tanjom Matetić Suzanom Cvetković osmislili ideju o održavanju manifestacije koja je kroz desetljeće postojanja potvrdila svoj pravi smisao. "Podrška javnosti i medija je imala veliku ulogu u tome te stoga svima zahvaljujem", poručio je Oleg Mandić. Nakon održavanja 10. Dana antifašizma objavit ćemo zbornik, a posebno nas veseli velik interes građana za programe manifestacije, naglasio je Bruno Starčić.

Oliver Kvasina, ravnatelj opatijske Gimnazije Eugena Kumičića, istaknuo je kako je Gimnazija od samog početka održavanja Dana antifašizma aktivno uključena u sve aktivnosti. Riječ je o srednjoj školi poznatoj po aktivizmu i njegovanju ljudskih prava, a u programe koje oni organiziraju rado se uključuju i ostale opatijske srednje škole, kao i osnovna škola. Profesori i učenici GEK-a sudjelovat će u programu sva tri dana 10. Dana antifašizma, a 7. ožujka odlaze u posjet Spomen području Jasenovac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.