Hrvatski radio

Radio Rijeka

Jubilarni susret umirovljenika PGŽ u Golubinjaku

06.07.2019.

14:05

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Više od dvije tisuće sudionika iz cijele Hrvatske okupilo se u subotu na prostoru izletišta Golubinjak u Gorskom kotaru, gdje je održan 20. susret umirovljenika Primorsko-goranske županije. Uz zabavni program, organiziran je niz sportsko-rekreativnih sadržaja.

Da se do jubilarnog druženja umirovljenika njihov status nije bitno poboljšao, podsjetio je na otvaranju gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel: "Dvadeset godina govorimo o tome, a ništa se, na žalost, nije promijenilo. Prosječna je mirovina u Hrvatskoj još uvijek negdje oko dvije i pol tisuće kuna i stvarno je nagradno pitanje, kako s tim iznosom preživjeti cijeli mjesec?"

Druženja poput tog jedan su od načina ublažavanja umirovljeničkih teškoća, istaknula je predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna: "Na takvim su događajima oni dio jedne velike obitelji, socijalno su uključeni te puno manje razmišljaju o svojim zdravstvenim i drugim problemima. Naime, gdje god se takve stvari organiziraju one su za sudionike u principu besplatne."

Pri ublažavanju svojih problema umirovljenici i njihova Matica sve manje žele ovisiti o drugima, naglasila je potom Fortuna i dodala da su se javili na pet projekata kojima nastoje doći do sredstava iz europskih fondova. Želja Matice je da umirovljnici ne budu ovisni ni o kome jer samo tako mogu biti snažniji, a ne "zanimljivi samo uoči izbora", zaključila je Fortuna.

Osim županijskih, posljednjih se godina vraća i kontinuitet sportskih te ostalih oblika druženja umirovljenika na državnoj razini. Poslušajte:

20. susret umirovljenika u Golubinjaku, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.